Tak wykonane kluski są pyszne, mięciutkie, wręcz aksamitne.
Na zdjęciu kluski śląskie z sosem kurkowym.
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
sól
mąka pszenna do oprószenia blatu
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę.
Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, uklepujemy równomiernie na jej dnie i dzielimy na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjmujemy, przekładamy na pozostałe części, a lukę uzupełniamy mąką.
Mąki dodajemy dokładnie tyle, ile wyjęliśmy ziemniaków.
Dodajemy jajko i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Blat oprószamy mąką pszenną, wykładamy na niego masę ziemniaczaną.
Z masy formujemy wałeczki, kroimy je na krążki grubości około 1,5 cm. Z krążków robimy kuleczki i palcem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wpłynięcia na wierzch gotujemy 2 minuty. Nie dłużej, bo kluseczki mogą się rozpaść.
Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i podajemy z ulubionymi sosami.
Moja propozycja na dzisiaj to kluski śląskie z sosem kurkowym.
Zobacz również:
Sos kurkowy.
Smacznego :)
Kluski super i na dodatek z kurkami:) U nas dzisiaj też kurki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Trzeba korzystać z kurek :) One są pyszne.
UsuńNigdy bym nie pomyślała, żeby z ciasta robić najpierw wałki, ja zawsze urywam i od razu kulam, takie wałki pokrojone na romby to u nas po prostu kopytka :)
OdpowiedzUsuńTak jest, moim zdaniem, szybciej :)
UsuńKuleczki można robić dowolną techniką. Ważne, aby w końcowym efekcie uzyskać kluskę z dziurką :)
Kopytka robi się z innej mąki.
Tak oczywiście, wiem o tym :) chociaż spotkałam się z osobami, które kopytka bezglutenowe robią na skrobi ziemniaczanej :)
UsuńO mniaaam! Ale mi smaka narobiłaś. Dla mnie kluski śląskie tylko z cebulą i boczkiem. Jakaś ograniczona jestem, ale tak smakują mi najlepiej :D
OdpowiedzUsuńJa lubię z różnymi sosami. Również mięsnymi :)
Usuńśląskich nie lubię, ale często robię domownikom :)
OdpowiedzUsuńsos kurkowy wygląda nieziemsko apetycznie!
Jaaaa, kto mi smaka robi, kiedy ja jeść nie mogę za dużo. Pani to jeest... nie ma Pani serca dla głodnych użytkowników internetu. :/
OdpowiedzUsuńO ja niedobra kobieta jestem :)
UsuńUwielbiam.
OdpowiedzUsuńCzęsto posypuję cukrem i cynamonem. Mogłabym jeść tylko kluski.:D
Ja również mogę jeść kluchy bardzo często, ale u mnie raczej smaki wytrawne :)
Usuń