Zapraszam na słodkie i lekkie ciasto z kwaśną polską wiśnią.
Dzisiaj na deser u Agnieszki ciasto z pianką jogurtową i wiśniami.
A wisienki z mojej działki :)
Składniki ciasta:
1,5 szklanki mąki
płaska łyżeczka cukru waniliowego
80 g cukru
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g margaryny do pieczenia
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 żółtka
0,5 czubatej łyżeczki kakao
Składniki pianki jogurtowej:
3 białka
0,75 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1,5 budyniu śmietankowego bez cukru
duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta)
250 g wiśni
Przygotowanie ciasta:
Drylujemy wiśnie.
Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy w rękach.
Dodajemy jogurt oraz 3 żółtka i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
3/4 ciasta rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk.
Resztę ciasta mieszamy z kakao i wkładamy do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy je 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).
W tym czasie przygotowujemy piankę jogurtową. Zajmie nam to 10 minut.
Przygotowanie pianki jogurtowej:
Białka ubijamy mikserem.
Gdy białko jest ubite, dosypujemy cukier i dalej miksujemy aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Dosypujemy budyń oraz cukier waniliowy i delikatnie miksujemy, ale już na małych obrotach.
Dodajemy jogurt i chwilę nadal miksujemy na małych obrotach.
Dalsze czynności:
Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika ciasto.
Wylewamy na jego wierzch piankę jogurtową, a na niej rozkładamy wiśnie.
Na górze rozkładamy resztę ciasta.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika.
Pieczemy je 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Smacznego :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDokładnie, przejrzyście i jak widzę bardzo pysznie - podoba mi się tu:))
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest mi bardzo miło :)
UsuńPrzepis zapisany i czeka w kolejce, by go wykonać! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.
UsuńMoim zdaniem jest warte zrobienia :)
pysznosci, z jagodami lub malinami, za wisniami nie przepada (za kwasne)
OdpowiedzUsuńMyślę, że z jagodami lub malinami ciasto to będzie bardzo dobre.
UsuńPozdrawiam i zachęcam do zrobienia, a w chwili wolnego czasu do podzielenia się opinią jak smakowało z innymi owocami :)
Wspaniałe ciasto. Musiało smakować wyśmienicie. Latem na stołach powinny królować tego typu wypieki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
To prawda było pyszne. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńSezon na niektóre owoce letnie niestety tak szybko mija.
Pozdrawiam.
Ależ ono cudownie wygląda! Poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuńprzepyszne,kwaskowate,idealne:) polecam
OdpowiedzUsuńJest mi bardzo miło to czytać :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWłaśnie szukam jakiegoś przepisu z wykorzystaniem wiśni. Nie lubię wiśni na surowo i wpadłam na pomysł, że może w jakimś cieście będę w stanie je zjeść. :D Czy po upieczenia nadal są bardzo kwaśne?
OdpowiedzUsuńW tym cieście wiśnie nie są odczuwalnie kwaśne. Smaku temu ciastu nadaje ta pianka i kakaowy wierzch i to te smaki przede wszystkim będziesz czuła. Wiśnie nadają tylko świeżej nuty, jednak nie kwaśnej. Kwaskowatość wiśni jest stłumiona.
UsuńPozdrawiam :)