Sezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie kurkami. Pietruszka dodana do sosu wydobywa cały aromat z tych grzybów.
300 g kurek
1 większa cebula
pęczek pietruszki
100 ml śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy.
- Kurki myjemy w chłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości.
- Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
- Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem.
- Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści.
- Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę.
- Smacznego :)
Sosik będzie jak nazbieramy więcej kurek:)
OdpowiedzUsuńPolecam sosik. Kurki są pyszne.
UsuńJa niestety kurki kupuję. Ale też są dobre :)
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:
OdpowiedzUsuńhttp://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award-2015.html
Zapraszam do zabawy-łańcuszka :)
Pozdrawiam, Aneta (Kolorowy Przepisownik)
Wspaniały sos i świetny pomysł, że podałaś je z kluskami śląskimi. Ummm, mniam, pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie było pyszne. Uwielbiam kurki i wszelkie kluski.
UsuńZrobiłam sobie dwie przyjemności na raz :)
Pozdrawiam.
marzę o kurkach, o całym koszu kurek... wtedy bym zrobiłam taki sos... Pycha!
OdpowiedzUsuńOj tak. Koszyk pełen kurek. Wiedziałabym, co z nim zrobić :)
UsuńUwielbiam kurki i też podobnie je przygotowuję - niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszny :)
UsuńDobrze, że trafiłam na Twój, bo nie wiedziałam, że to JUŻ! Gdzieś mi ten sezon kurkowy umknął. Będę polować na kurki, bo taki sosik z kluskami po prostu musi być, nie ma innej rady <3
OdpowiedzUsuńSą już kurki. Po ostatnich deszczach się tłumnie pojawiły :)
UsuńOj dawno jakoś kurek nie jadłam o.O
OdpowiedzUsuńJa właśnie zaczęłam sezon. Pokazały się na rynku :)
UsuńIdealny, bo bardzo uniwersalny :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńna początku wpisu powinno być jakieś ostrzeżenie, żeby nie zaglądać tutaj, jak jest się głodnym;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie robiłam niczego z kurkami, ale bardzo lubię i widzę, że to wcale nie takie trudne! Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZachęcam. Pozdrawiam :)
UsuńMój pierwszy obiad z sosem kurkowym. Prosty przepis a jaki za to smaczny... hmm pycha 😋 polecam
OdpowiedzUsuńDo makaronu, do kurczaka, do polędwiczki, do kaszy.... Pyszny!
OdpowiedzUsuń