poniedziałek, 27 lipca 2015

Sos kurkowy

Sezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, pięknie pachnie kurkami. Pietruszka dodana do sosu wydobywa cały aromat z tych grzybów.

Sos kurkowy


Składniki:

300 g kurek
1 większa cebula
pęczek pietruszki
100 ml śmietany 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy.
  • Kurki myjemy w chłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości.
  • Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
  • Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem.
  • Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy bez przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści.
  • Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę.
  • Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Sosik będzie jak nazbieramy więcej kurek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam sosik. Kurki są pyszne.
      Ja niestety kurki kupuję. Ale też są dobre :)

      Usuń
  2. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award:
    http://kolorowyprzepisownik.blogspot.com/2015/07/liebster-blog-award-2015.html
    Zapraszam do zabawy-łańcuszka :)
    Pozdrawiam, Aneta (Kolorowy Przepisownik)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sos i świetny pomysł, że podałaś je z kluskami śląskimi. Ummm, mniam, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie było pyszne. Uwielbiam kurki i wszelkie kluski.
      Zrobiłam sobie dwie przyjemności na raz :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. marzę o kurkach, o całym koszu kurek... wtedy bym zrobiłam taki sos... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak. Koszyk pełen kurek. Wiedziałabym, co z nim zrobić :)

      Usuń
  5. Uwielbiam kurki i też podobnie je przygotowuję - niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze, że trafiłam na Twój, bo nie wiedziałam, że to JUŻ! Gdzieś mi ten sezon kurkowy umknął. Będę polować na kurki, bo taki sosik z kluskami po prostu musi być, nie ma innej rady <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są już kurki. Po ostatnich deszczach się tłumnie pojawiły :)

      Usuń
  7. Oj dawno jakoś kurek nie jadłam o.O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie zaczęłam sezon. Pokazały się na rynku :)

      Usuń
  8. Idealny, bo bardzo uniwersalny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. na początku wpisu powinno być jakieś ostrzeżenie, żeby nie zaglądać tutaj, jak jest się głodnym;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam niczego z kurkami, ale bardzo lubię i widzę, że to wcale nie takie trudne! Na pewno kiedyś skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...