Jajecznica z kurkami na niedzielne śniadanie. Właśnie rozpoczął się sezon na kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne grzyby. Jajecznica z kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
4 jajka
150 g - 200 g kurek
1 mała cebula
40 g masła
2 - 3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wykonanie:
- Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania jajecznicy. Wcześniej umyte tracą aromat.
- Cebulę lekko solimy i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli.
- Dodajemy masło, wrzucamy kurki, ponownie solimy i pieprzymy i całość podsmażamy około 6 minut. Woda z kurek musi całkowicie odparować.
- Wbijamy jajka, lekko je solimy, pieprzymy i całość mieszamy.
- Jajecznicę smażymy, cały czas mieszając, aż jajka się zetną.
- Smacznego :)
Pycha ! Uwielbiam jajecznicę w wersji z kurkami oczywiście świeżymi z polskich lasów.
OdpowiedzUsuńTo prawda świeże kurki są rewelacyjne :-)
UsuńAle narobiłaś nam smaku:) kurki w jajecznicy smakują wybornie:)
OdpowiedzUsuńOj tak są pyszne. Uwielbiam kurki :)
UsuńJa niestety grzybów nie lubię. Ale jajka zdecydowanie kojarzą mi się ze śniadaniem. Oprócz jajecznicy jeszcze pasta jajeczna z brokułami. Pycha!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTak bardzo nie lubię grzybów, a tak smacznie to wygląda. Smacznego!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm, pycha! Uwielbiam taką jajecznicę. Polecam też wykorzystać kurki do risott ;)
OdpowiedzUsuńRisotto, polędwiczki, makarony, sosy... Kurki u mnie w różnych odsłonach :)
UsuńUwielbiam ich smak i aromat :)
Jeszcze nigdy nie próbowałam jajecznicy z kurkami, ale myślę, że smakowałaby mi, ponieważ bardzo lubię kurki :)
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo ładne naczynie :)
Jeśli lubisz kurki, to będziesz zachwycona :)
UsuńKurki w jajecznicy sprawdzają się rewelacyjnie :)
Uwielbiam kurki w każdej postaci :) Wczoraj przytargałam nawet kilka sztuk z lasu :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam kurki :)
Usuńwystarczy iść na grzyby i śniadanko niedzielne będzie
OdpowiedzUsuń