W lipcu zawsze z niecierpliwością czekam, aż na mojej działce dojrzeje bób. Bardzo go lubię, zwłaszcza ten pierwszy, najmłodszy. Dzisiaj w mojej kuchni pachnie czosnkiem, ziołami prowansalskimi i oregano. Zapraszam na makaron z cukinią i bobem.
(Jest to porcja dla 3 osób)
300 g bobu
1 duża cebula
2 małe cukinie
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
50 g masła
1,5 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka oregano
sól
pieprz
300 g makaronu tagliatelle
Wykonanie:
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania kroimy na paseczki.
- Cebulę i czosnek siekamy w kostkę.
- Bób gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był al dente. Studzimy i obieramy ze skórki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, solimy i podsmażamy 10 minut.
- Następnie dodajemy cukinię, masło, ponownie solimy, pieprzymy, dodajemy zioła prowansalskie i oregano. Całość mieszamy i podsmażamy około 15 minut.
- W międzyczasie próbujemy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba.
- Gdy potrawa jest gotowa, czyli cukinia jest miękka, ale nie rozgotowana, dodajemy bób, całość mieszamy, podsmażamy jeszcze 1 minutę.
- Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente.
- Warzywa mieszamy z makaronem i podajemy.
- Smacznego :)
BÓB MÓL ULUBIONY <3
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam :)
UsuńChętnie zrobię taki obiad niebawem! Uwielbiam bób!
OdpowiedzUsuńWygląda super. Zwykle bób jadałem sam ugotowany, nie wiedziałem że można go do makaronu dodawać
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńWygląda pysznie, tak zielono :) ale chyba nawet nie dodawałabym makaronu - same warzywa, by mi wystarczyły <3
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak można. Ja uwielbiam makaron, więc często z warzywami go łączę :)
UsuńDziś zrobiłem i jest super
OdpowiedzUsuńWyśmienite, nawet móĵ mąż potwierdził to.
OdpowiedzUsuń