Pulpety w sosie kurkowym

Aromat i smak kurek połączony z małymi pulpecikami- danie proste i zarazem wykwintne. Mnie do takich dań nie trzeba przekonywać.


Pulpety w sosie kurkowym




Składniki pulpetów:

500 g mielonej karkówki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3/4 płaskiej łyżeczki soli
3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka majeranku
60 ml bułki tartej
120 ml wody
1 jajko

Składniki sosu:

4 średnie cebule
300 g kurek
3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
150 ml śmietany 30%
sól
pieprz

Ponadto:

kilka łyżek oleju do smażenia (polecam bezzapachowy olej kokosowy Skworcu)

Wykonanie:
  • Wykonanie pulpetów:
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.
  • Wszystkie składniki pulpetów łączymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy małe pulpeciki. Wyjdzie ich około 14. 
  • Na patelni rozgrzewamy olej. Pulpety smażymy na niewielkim ogniu, z dwóch stron, aż będą miały ładny, rumiany kolor.  Trwa to około 15 minut.
  • Usmażone pulpety zdejmujemy z patelni.
  • Wykonanie sosu:
  • Kurki płuczemy i kroimy na pół lub na 4 części, jeśli są duże. Małych nie kroimy.
  • Na tłuszcz ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy kurki. Całość ponownie solimy oraz pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
  • Dodajemy natkę oraz pulpety i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut.
  • Dodajemy śmietanę, mieszamy i dusimy odkryte 5 minut. W międzyczasie, w razie potrzeby, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Kurki uwielbiam, pulpeciki również, więc całość będzie dla mnie rewelacją :) Pysznie Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę się teleporować i wpaść do Ciebie na ten pyszny obiad?
    Ale narobiłaś mi smaka. Uwielbiam kurki!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos kurkowy wspaniale komponuje się z mięsem. Wspaniałe danie wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje kochane kurki...aż się rozmarzyłam :) Pyszne danie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne danie.Ja u siebie na targu jeszcze nie widziałam kurek.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są już i to w dużych ilościach. Opady deszczu sprzyjają :)

      Usuń
  6. Pyszne pulpeciki, a ten sosik idealnie się z nimi komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sos kurkowy <3 O, jak ja dawno go nie jadłam, a to takie danie, że palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś wspaniałe danie, bardzo lubię takie propozycje :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakbyśmy poczuły ten zapach to też byśmy się długo nie opierały :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobry pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Paluszki lizać. Sezon kurkowy trwa, więc do roboty... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z niecierpliwością czekam na weekendowy wypad do lasu ;) Zjadłabym ze smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Thanks a lot for this delicious recipe.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kurki, jednak sezon na nie już się skończył. Chociaż w marketach jeszcze można je spotkać. Ja jednak preferuję te zbierane przez siebie samą :) Dlatego zapisuję przepis również na przyszły rok wtedy zrobię go w 100% jak ten, a na chwilę obecną jestem zmuszona zastąpić kurki podgrzybkami :) Myślę, że smakowo będzie się trochę różniło to danie, ale grzybki to grzybki :) Śmigam na zakupy i biorę się za gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...