Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką

Na koniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami.

Kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką



Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
100 g zimnego masła
1 jajko


Składniki na kruszonkę:

50 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii

Ponadto:

200 g truskawek
2 budynie waniliowe z cukrem
700 ml mleka

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. 
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. 
  • Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki.
  • Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą.
  • Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach.
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 
  • Przygotowujemy kruszonkę:
  • Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. 
  • Masło drobno siekamy nożem.
  • Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
  • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
  • Dalsze czynności:
  • Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
  • Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
  • Podczas podpiekania ciasta przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 budyni). 
  • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
  • Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń.
  • Na budyniu rozkładamy truskawki.
  • Na truskawkach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
  • Ciasto studzimy. Kroimy, gdy budyń ostygnie i stężeje. Ciasto można posypać, dla ozdoby, cukrem pudrem.
  • Smacznego :)

    19 komentarzy:

    1. Jak dla mnie propozycja idealna :) Pyszności Aguś, pyszności :)

      OdpowiedzUsuń
    2. O tak - takie pyszności bez wahania bym zjadła :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Ależ pięknie wygląda ☺

      OdpowiedzUsuń
    4. Z tym budyniem musiało smakować wspaniale. Robię bardzo podobne ciasto w sezonie truskawkowym :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ciasto wygląda przepysznie, muszę koniecznie spróbować je upiec, póki jeszcze są truskawki :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Chętnie zjadła bym Twoje ciasto :)

      OdpowiedzUsuń
    7. Pyszne :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu i owoców :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Rewelacja prawdziwa!
      Co za pyszne kruche ciasto!
      Na weekend idealne.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Ale masz farta, że jeszcze dorwałaś truskaweczki :) U nas niestety już dawno nie ma :/ Ciacho prezentuje się mega :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja mam swoje. To jest odmiana późna. I okazuje się, że jeszcze na jedno ciacho uzbieram, a może dwa,... :)

        Usuń
      2. Ale zazdro xD Smacznego :*

        Usuń
    10. Super to ciasto, owoce i kruszonka to coś na co zawsze mam ochotę :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Buzia sama śmieje się do ciasta, pysznie Agnieszko!

      OdpowiedzUsuń
    12. Musi być obłędne. aż szkoda, że wszędzie coraz mniej truskawek..

      OdpowiedzUsuń

    Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
    Dziękuję i zapraszam ponownie.

    Wydrukuj

    Zobacz również

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...