Na koniec sezonu truskawkowego, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką. Delikatne, ale i słodkie, z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
100 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
Ponadto:
200 g truskawek
2 budynie waniliowe z cukrem
700 ml mleka
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię.
- Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki.
- Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą.
- Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki. Możemy to zrobić odrywając kolejno kawałki ciasta i rozpłaszczając je w dłoniach.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowujemy kruszonkę:
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.
- Masło drobno siekamy nożem.
- Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Dalsze czynności:
- Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
- Podczas podpiekania ciasta przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 budyni).
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń.
- Na budyniu rozkładamy truskawki.
- Na truskawkach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Ciasto studzimy. Kroimy, gdy budyń ostygnie i stężeje. Ciasto można posypać, dla ozdoby, cukrem pudrem.
- Smacznego :)
Jak dla mnie propozycja idealna :) Pyszności Aguś, pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńO tak - takie pyszności bez wahania bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńnie ma jak pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńZ tym budyniem musiało smakować wspaniale. Robię bardzo podobne ciasto w sezonie truskawkowym :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie, muszę koniecznie spróbować je upiec, póki jeszcze są truskawki :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńChętnie zjadła bym Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu i owoców :)
OdpowiedzUsuńRewelacja prawdziwa!
OdpowiedzUsuńCo za pyszne kruche ciasto!
Na weekend idealne.
Pozdrawiam cieplutko :)
Ale masz farta, że jeszcze dorwałaś truskaweczki :) U nas niestety już dawno nie ma :/ Ciacho prezentuje się mega :D
OdpowiedzUsuńJa mam swoje. To jest odmiana późna. I okazuje się, że jeszcze na jedno ciacho uzbieram, a może dwa,... :)
UsuńAle zazdro xD Smacznego :*
UsuńSuper to ciasto, owoce i kruszonka to coś na co zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńBuzia sama śmieje się do ciasta, pysznie Agnieszko!
OdpowiedzUsuńAle musi być pycha! :)
OdpowiedzUsuńMusi być obłędne. aż szkoda, że wszędzie coraz mniej truskawek..
OdpowiedzUsuń