Ciasto panna cotta z truskawkami i chia

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami. 

Ciasto panna cotta z truskawkami i chia




Składniki masy śmietankowej:

300 ml mleka
4 płaskie łyżki nasion chia
300 ml śmietany 30%
100 g cukru
1 płaska łyżeczka wanilii mielonej
3 czubate łyżeczki żelatyny

Składniki masy truskawkowej:

500 g truskawek
100 ml gorącej wody
60 g cukru
3 czubate łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
  • Wykonanie masy śmietankowej:
  • Składniki na małą tortownicę o średnicy około 18 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.
  • Do ciepłego mleka wrzucamy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do napęcznienia.
  • Śmietanę zagotowujemy. Wyłączamy, dodajemy cukier, wanilię oraz żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietana jest gęsta i jest jej mało, więc trwa to dość długo.
  • Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną.
  • Wykonanie masy truskawkowej:
  • Truskawki miksujemy.
  • W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo.
  • Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami.
  • Wykonanie ciasta:
  • Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.
  • Gdy masa truskawkowa lekko stężeje, wylewamy na nią masę śmietankową i tortownicę wstawiamy do lodówki.
  • Na koniec wylewamy resztę masy truskawkowej i ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Super pomysł na podanie panna cotty w formie tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, cudeńko! panna cottę bardzo lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje :) Nigdy nawet nie pomyślałam o zrobieniu w formie ciasta/tortu, ale pomysł świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie lekkie i nieskomplikowane desery. Na lato idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale to wygląda naprawdę przepysznie! Z chęcią bym się wgryzła w takie ciasteczko już teraz :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Robi wrażenie *.* Pycha, uwielbiam takie lekkie i orzeźwiające ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki fajny pomysł na wkomponowanie chia do zimnego deseru! Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś cudowny deser, z chęcią bym się wprosiła na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto prezentuje się cudnie, chętnie bym się poczęstowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chrupiące chia to nasze uzależnienie :D Pyszny deser, robiłyśmy coś podobnego w pucharkach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe ciasto :) Uwielbiam chia, a tu jeszcze z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam je w nieco innej wersji.
    Jest po prostu genialne.
    Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś takie zjeść! :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zmieszałam te nasiona chia z małymi, białymi kuleczkami, które u nas są bardzo poularne... "perles de Japon" Wyszło całkiem nieźle! Niestety, nie mogę robić tego deseru często - cena truskawek przekracza moje możliwości. Spróbuję z mango albo z papają, powinno być dobrze :-) Dzięki za pomysł! Pozdrowienia z Mauritiusa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto się spodobało i smakowało. Z innymi owocami też będzie dobre. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  14. Czy można zrobić z mrożonych truskawek , czy zmienia się wtedy proporcja żelatyny w masie truskawkowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić z mrożonych. Ilość żelatyny taka sama.

      Usuń
  15. MMMM PYCHA!!!ale czy śmietanę można ubić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ubić, ale musi Pani sprawdzić, czy ilość żelatyny, podana w przepisie, będzie wystarczająca. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Taki torcik na urodziny będzie super

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...