Ciasto panna cotta z truskawkami i chia. Środek to tradycyjna panna cotta, którą wzbogaciłam nasionami chia. Słodycz masy śmietankowej przełamałam kwaskowatymi truskawkami.
Składniki masy śmietankowej:
300 ml mleka
4 płaskie łyżki nasion chia
300 ml śmietany 30%
100 g cukru
1 płaska łyżeczka wanilii mielonej
3 czubate łyżeczki żelatyny
Składniki masy truskawkowej:
500 g truskawek
100 ml gorącej wody
60 g cukru
3 czubate łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
- Wykonanie masy śmietankowej:
- Składniki na małą tortownicę o średnicy około 18 cm. Tortownicę wkładamy do lodówki, aby się schłodziła.
- Do ciepłego mleka wrzucamy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę do napęcznienia.
- Śmietanę zagotowujemy. Wyłączamy, dodajemy cukier, wanilię oraz żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Śmietana jest gęsta i jest jej mało, więc trwa to dość długo.
- Gdy nasiona chia napęcznieją, łączymy je ze śmietaną.
- Wykonanie masy truskawkowej:
- Truskawki miksujemy.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i żelatynę. Rozpuszczanie żelatyny trwa dość długo.
- Rozpuszczoną żelatynę łączymy z truskawkami.
- Wykonanie ciasta:
- Połowę masy truskawkowej wylewamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki.
- Gdy masa truskawkowa lekko stężeje, wylewamy na nią masę śmietankową i tortownicę wstawiamy do lodówki.
- Na koniec wylewamy resztę masy truskawkowej i ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Smacznego :)
Super pomysł na podanie panna cotty w formie tortu :)
OdpowiedzUsuńmmm, cudeńko! panna cottę bardzo lubię <3
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :) Nigdy nawet nie pomyślałam o zrobieniu w formie ciasta/tortu, ale pomysł świetny :)
OdpowiedzUsuńŚwietny jest ten dodatek chia!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie lekkie i nieskomplikowane desery. Na lato idealne :)
OdpowiedzUsuńWow, ale to wygląda naprawdę przepysznie! Z chęcią bym się wgryzła w takie ciasteczko już teraz :P
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńRobi wrażenie *.* Pycha, uwielbiam takie lekkie i orzeźwiające ciasta :)
OdpowiedzUsuńJaki fajny pomysł na wkomponowanie chia do zimnego deseru! Dzięki za wspólny, Błyskawiczny Piątek :)
OdpowiedzUsuńAguś cudowny deser, z chęcią bym się wprosiła na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam wirtualnie :)
UsuńCiasto prezentuje się cudnie, chętnie bym się poczęstowała ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChrupiące chia to nasze uzależnienie :D Pyszny deser, robiłyśmy coś podobnego w pucharkach :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Uwielbiam chia, a tu jeszcze z truskawkami.
OdpowiedzUsuńZnam je w nieco innej wersji.
OdpowiedzUsuńJest po prostu genialne.
Ach, zdecydowanie moje gusta. Chcę dziś takie zjeść! :)
Pozdrawiam ciepło :)
Zmieszałam te nasiona chia z małymi, białymi kuleczkami, które u nas są bardzo poularne... "perles de Japon" Wyszło całkiem nieźle! Niestety, nie mogę robić tego deseru często - cena truskawek przekracza moje możliwości. Spróbuję z mango albo z papają, powinno być dobrze :-) Dzięki za pomysł! Pozdrowienia z Mauritiusa.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto się spodobało i smakowało. Z innymi owocami też będzie dobre. Pozdrawiam 😊
UsuńCzy można zrobić z mrożonych truskawek , czy zmienia się wtedy proporcja żelatyny w masie truskawkowej?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z mrożonych. Ilość żelatyny taka sama.
UsuńMMMM PYCHA!!!ale czy śmietanę można ubić?
OdpowiedzUsuńMożna ubić, ale musi Pani sprawdzić, czy ilość żelatyny, podana w przepisie, będzie wystarczająca. Pozdrawiam :)
UsuńTaki torcik na urodziny będzie super
OdpowiedzUsuń