Kapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy.
Składniki:
3 skrzydełka
1 mały por
gałązka lubczyku
pietruszka
mały seler
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
10 ziaren pieprzu czarnego
--------------------
1 cebula
200 g marchewki
200 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
około 2 łyżki oleju
--------------------
0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty)
1 płaska łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa)
łyżeczka maggi
sól
pieprz mielony
1 łyżka siekanego koperku
Wykonanie:
- Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego. Od momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy do smaku.
- W międzyczasie: przygotowujemy i podsmażamy warzywa:
- Marchewkę, ziemniaki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Kapustę siekamy.
- Na patelni, na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżek), podsmażamy cebulę. Podczas podsmażania cebulę solimy do smaku.
- Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejnych kilka minut.
- Gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kolejnych kilka minut (około 5).
- Na koniec, warzywa lekko odgarniamy na bok i na pustą patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty.
- Warzywa wyłączamy i czekamy, aż ugotuje się bulion.
- Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka.
- Do bulionu dodajemy kapustę i gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą.
- Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy.
- Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą.
- Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek.
- Smacznego :)
Pycha☺
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pysznie :) Proszę porcyjkę :)
OdpowiedzUsuńJuż podrzucam :)
UsuńAle dawno nie jadłam kapuśniaku, a Twój tak apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDałabym się na kapuśniak namówić od razu.
Pomimo, że praktycznie nie przygotowuję takiej zupki ostatnio, bardzo lubię ten smak i szczerze - narobiłaś mi na niego ogromnej ochoty.
Pozdrawiam! :)
Również pozdrawiam :)
UsuńOj taki dobry kapuśniak z młodej kapustki i dużą ilością koperku to by się zjadło :D
OdpowiedzUsuńchętnie bym zjadła taką zupkę :D
OdpowiedzUsuńKapuśniaku z młodej kapusty jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować, bo narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńŚwietna zupa, lubię kapuśniak z młodej kapusty, ma taki delikatny smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńDawno nie jadłam kapuśniaku, więc narobiłaś mi apetytu ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiej zupy ;)
OdpowiedzUsuńdawno nie robiłam żadnej zupki, na taki kapuśniak bym się chętnie skusiła :)
OdpowiedzUsuń