piątek, 7 lipca 2017

Ciasto owsiane z truskawkami

Pachnące, chrupiące ciasto owsiane z truskawkami, do zrobienia w 5 minut.  Pięknie pachnie truskawkami i znika z blaszki w kilka chwil.


Ciasto owsiane z truskawkami



Składniki ciasta (kwadratowa blaszka o wymiarach 25cm x 25 cm):

210 g mąki pszennej (typ 500)
140 g błyskawicznych płatków owsianych
160 g miękkiego masła
160 g cukru
pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii

Ponadto:

500 g truskawek
40 g mąki ziemniaczanej
50 g migdałowych płatków

Wykonanie:
  • Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Składniki ciasta wrzucamy do miski i wyrabiamy w rękach, rozcierając między palcami. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki.
  • Troszkę więcej niż połowę ciasta wysypujemy na blaszkę, równomiernie rozprowadzamy i lekko uklepujemy na blaszce.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. Ja piekę ciasto w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dół + termoobieg.
  • Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości). Do truskawek dosypujemy mąkę ziemniaczaną oraz połowę płatków migdałów i całość mieszamy.
  • Na podpieczone ciasto wykładamy truskawki. Jeśli z truskawek wyciekł sok i zmieszał się z mąką, to również go wylewamy na ciasto.
  • Na truskawkach rozsypujemy resztę ciasta.
  • Wierzch posypujemy pozostałymi płatkami migdałów.
  • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach przez 45 minut.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Owsiane? Wow! Ale fajne.
    Pyszności :) Zjadłabym chętnie.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam piec podobne, wygląda przepięknie ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Agnieszko, na sam widok ślinka leci, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :D Porwałabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wygląda :) Takie mogłabym i codziennie zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od samego patrzenia robię się głodna, choć za słodkimi wypiekami nie przepadam. Wygląda fantastycznie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być niesamowicie chrupiące od tak zapieczonych płatków :) Świetny pomysł na Błyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dodatek migdałów też jest świetnym pomysłem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! :) Ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasteczko nas nęci i wyglądem i smakiem. Dobre zestawienie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie, ciasto wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastycznie wygląda.. zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne i pyszne ciasto:)pozdrawiam Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super apetycznie, świetne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  15. lubię owsiane wypieki :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie spróbowałam, a już uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...