Migdałowe ciasto z truskawkami - zachwycam się nim za każdym razem. Dzięki migdałowej mące, ciasto jest delikatne, aromatyczne i wilgotne. Siekane migdały chrupią przy każdym ugryzieniu, a truskawki nadają owocowego smaku. Poezja smaków.
Składniki na ciasto:
160 g miękkiego masła
170 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mąki z migdałów
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Ponadto:
300 g truskawek
50 g migdałów blanszowanych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Truskawki kroimy na pół.
- Migdały blanszowane siekamy.
- Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem.
- Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Na wierzchu równomiernie rozkładamy truskawki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie, czy jest upieczone patyczkiem. Wbijcie go tam, gdzie nie ma truskawek. Patyczek powinien być suchy.
- Smacznego :)
Pysznie wygląda :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńbez dwóch zdań musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto migdałowe, migdały nadają charakteru. ja przygotowuję je w wersji bez glutenu
OdpowiedzUsuńSezonowe owoce i migdały... Z tak pysznym ciastem można zacząć weekend!!! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMigdały i truskawki... pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniałe do filiżanki kawki :)
OdpowiedzUsuńPrzez ten dodatek migdałów musiało być cudownie wilgotne i aromatyczne. Piękny wypiek, w sam raz na lato :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, migdały świetnie aromatyzują i sprawiają, że ciasto jest super wilgotne.
UsuńUwielbiam ciasta z migdałami a twoje kochana wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda, mniam
OdpowiedzUsuńMigdały, te potrafią podkręcić smak wypieków.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńBez wątpienia migdały z owocami w tym cieście smakują bosko :D
OdpowiedzUsuńKolejne pyszne ciacho u Ciebie :D Dodatek migdałów to wspaniały pomysł, na pewno świetnie się komponują z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jednak ja domowe, tradycyjne ciacho :) nawet ja ma trochę tego masła, czy cukru to jednak wiadomo, że takie ciasto jest zdecydowanie lepszej jakości niż kupne. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper ciasto z truskaweczkami, naprawdę polecam każdemu - dzisiaj właśnie zrobiłam i zajadam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto Ci smakuje. Pozdrawiam serdecznie 😊
UsuńMiałaś cudowny czas z takim ciastem:)
OdpowiedzUsuńJakie dobreeee! Super!
OdpowiedzUsuńTakie, jak lubię.
Truskawki są? Jest smak!
Pozdrowionka cieplutkie :)
ciacho w sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego :)
OdpowiedzUsuń