Migdałowe ciasto z truskawkami.

Migdałowe ciasto z truskawkami - zachwycam się nim za każdym razem. Dzięki migdałowej mące, ciasto jest delikatne, aromatyczne i wilgotne. Siekane migdały chrupią przy każdym ugryzieniu, a truskawki nadają owocowego smaku. Poezja smaków. 

Migdałowe ciasto z truskawkami.



Składniki na ciasto:

160 g miękkiego masła
170 g cukru

2 jajka

150 g mąki pszennej
100 g mąki z migdałów
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

50 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka olejku migdałowego

Ponadto:

300 g truskawek
50 g migdałów blanszowanych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Truskawki kroimy na pół.
  • Migdały blanszowane siekamy.
  • Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera.
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
  • Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę.
  • Na wierzchu równomiernie rozkładamy truskawki oraz siekane migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem.
  • Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie, czy jest upieczone patyczkiem. Wbijcie go tam, gdzie nie ma truskawek. Patyczek powinien być suchy. 
  • Smacznego :)

24 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :) Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bez dwóch zdań musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasto migdałowe, migdały nadają charakteru. ja przygotowuję je w wersji bez glutenu

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezonowe owoce i migdały... Z tak pysznym ciastem można zacząć weekend!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Migdały i truskawki... pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przez ten dodatek migdałów musiało być cudownie wilgotne i aromatyczne. Piękny wypiek, w sam raz na lato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, migdały świetnie aromatyzują i sprawiają, że ciasto jest super wilgotne.

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasta z migdałami a twoje kochana wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Migdały, te potrafią podkręcić smak wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bez wątpienia migdały z owocami w tym cieście smakują bosko :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejne pyszne ciacho u Ciebie :D Dodatek migdałów to wspaniały pomysł, na pewno świetnie się komponują z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jednak ja domowe, tradycyjne ciacho :) nawet ja ma trochę tego masła, czy cukru to jednak wiadomo, że takie ciasto jest zdecydowanie lepszej jakości niż kupne. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciasto z truskaweczkami, naprawdę polecam każdemu - dzisiaj właśnie zrobiłam i zajadam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakuje. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
  14. Miałaś cudowny czas z takim ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie dobreeee! Super!
    Takie, jak lubię.
    Truskawki są? Jest smak!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciacho w sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...