Kapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami

Kapuśniak z młodej kapusty,  z podsmażanymi warzywami. Podsmażenie warzyw podbija smak zupy.


Kapuśniak z młodej kapusty,  z podsmażanymi warzywami




Składniki:

3 skrzydełka
1 mały por
gałązka lubczyku
pietruszka
mały seler
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
10 ziaren pieprzu czarnego
--------------------
1 cebula
200 g marchewki
200 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
około 2 łyżki oleju
--------------------
0,5 kg młodej kapusty (ćwiartka niewielkiej kapusty)
1 płaska łyżeczka naturalnej przyprawy warzywnej (suszone zioła i warzywa)
łyżeczka maggi
sól
pieprz mielony
1 łyżka siekanego koperku

Wykonanie:
  • Skrzydełka oczyszczamy, myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 1,5 litra zimnej wody. Włączamy. Dodajemy por, lubczyk, pietruszkę, seler, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego. Od momentu zagotowania, gotujemy na małym ogniu 1,5 godziny. 15 minut przed końcem gotowania bulion solimy do smaku.
  • W międzyczasie: przygotowujemy i podsmażamy warzywa:
  • Marchewkę, ziemniaki, cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Kapustę siekamy.
  • Na patelni, na niewielkiej ilości oleju (około 2 łyżek), podsmażamy cebulę. Podczas podsmażania cebulę solimy do smaku. 
  • Gdy cebula lekko zmięknie, dodajemy marchewkę i podsmażamy kolejnych kilka minut.
  • Gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki i podsmażamy kolejnych kilka minut (około 5).
  • Na koniec, warzywa lekko odgarniamy na bok i na pustą patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 2 minuty. 
  • Warzywa wyłączamy i czekamy, aż ugotuje się bulion.
  • Z ugotowanego bulionu wyjmujemy warzywa i skrzydełka. 
  • Do bulionu dodajemy kapustę i gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą.
  • Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy.
  • Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą.
  • Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek.
  • Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Prezentuje się pysznie :) Proszę porcyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale dawno nie jadłam kapuśniaku, a Twój tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super!
    Dałabym się na kapuśniak namówić od razu.
    Pomimo, że praktycznie nie przygotowuję takiej zupki ostatnio, bardzo lubię ten smak i szczerze - narobiłaś mi na niego ogromnej ochoty.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj taki dobry kapuśniak z młodej kapustki i dużą ilością koperku to by się zjadło :D

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym zjadła taką zupkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapuśniaku z młodej kapusty jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie spróbować, bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna zupa, lubię kapuśniak z młodej kapusty, ma taki delikatny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam kapuśniaku, więc narobiłaś mi apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam takiej zupy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dawno nie robiłam żadnej zupki, na taki kapuśniak bym się chętnie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...