Kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną

Jeśli miałabym wybrać, jakim daniom nie umiem się oprzeć, z całą pewnością najpierw wymienię wszelkie kluchy i pierogi. Dzisiaj wariacja na temat kopytek, czyli kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną.  Zachęcam do zrobienia. Nie rozczarujecie się :)

Kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną



Składniki (3 porcje):

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
olej (polecam Olej Polski Rzepakowy)
1 płaska łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1jajko
-------------------------------------------------------
mąka pszenna do posypania blatu

Okrasa:

1 duża cebula
olej

Wykonanie:
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy.
  • Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody.
  • Cebulę  solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Cebula powinna się zeszklić.
  • Ziemniaki, kapustę i cebulę łączymy. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masa powinna być dość konkretnie doprawiona.
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i jajko. Całość zagniatamy, do połączenia się składników.
  • Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy na niego masę na kluski. Masa będzie kleista, więc obtoczcie ją mocno w mące.
  • Z masy formujemy cienkie wałki, które kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm.
  • W dłoniach, z każdego kawałka, formujemy kulkę.
  • Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
  • Kluseczki podajemy z podsmażoną cebulką.
  • Smacznego :)

Kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną

34 komentarze:

  1. Świetne kluseczki :-) Pysznie wyglądaja i ma się ochotę od razu zjeść. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze lubiłam kopytka z cebulka i kiełbaską

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne i smakowite kluseczki, poproszę przesyłką do Łodzi ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem zdecydowaną, zdeklarowaną miłośniczką wszelkich "kluch". Zatem Twoja propozycja wydaje się być dla mnie idealna! Piszę się na nią i ustawiam w kolejce z talerzykiem to te pyszności! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i również wirtualnie wysyłam :)
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
  5. Tez uwielbiam takie kluseczki, tanie i pyszne☺

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! jaki świetny pomysł! bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł, bardzo apetyczne te kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne te kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe połączenie,kluseczki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł do tego prosty :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię wszelakie kluski i kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze lubiłam kluseczki, niestety teraz jestem bardzo ograniczona dietą, ale miło popatrzeć ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne i bardzo smakowite kluseczki :) Aż zgłodniałam :D Ja też często wybieram mąkę Szymanowską ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super połączenie :D Nasza mama dwa dni temu zrobiła nam kluski z mąki gryczanej i były genialne :D szkoda, że nie dodała jeszcze do nich kapusty kuszonej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem niech doda. Kluseczki wyszły super:)

      Usuń
  15. Takich kopytek nigdy nie jadam, zaciekawiłas mnie

    OdpowiedzUsuń
  16. Też uwielbiam kluchy wszelkiego rodzaju. Ale z kapucha kiszoną jeszcze nie jadłam! Kusisz mnie, żeby wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...