Jeśli miałabym wybrać, jakim daniom nie umiem się oprzeć, z całą pewnością najpierw wymienię wszelkie kluchy i pierogi. Dzisiaj wariacja na temat kopytek, czyli kluski a'la kopytka, z kapustą kiszoną. Zachęcam do zrobienia. Nie rozczarujecie się :)
Składniki (3 porcje):
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
olej (polecam Olej Polski Rzepakowy)
1 płaska łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
1 szklanka mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1jajko
mąka pszenna do posypania blatu
Okrasa:
1 duża cebula
olej
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy.
- Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody.
- Cebulę solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Cebula powinna się zeszklić.
- Ziemniaki, kapustę i cebulę łączymy. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masa powinna być dość konkretnie doprawiona.
- Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i jajko. Całość zagniatamy, do połączenia się składników.
- Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy na niego masę na kluski. Masa będzie kleista, więc obtoczcie ją mocno w mące.
- Z masy formujemy cienkie wałki, które kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm.
- W dłoniach, z każdego kawałka, formujemy kulkę.
- Tak przygotowane kluski wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotujemy 3 minuty. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
- Kluseczki podajemy z podsmażoną cebulką.
- Smacznego :)
Świetne kluseczki :-) Pysznie wyglądaja i ma się ochotę od razu zjeść. :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia, bo były pyszne :)
UsuńJa zawsze lubiłam kopytka z cebulka i kiełbaską
OdpowiedzUsuńTeż pysznie :)
UsuńCudne i smakowite kluseczki, poproszę przesyłką do Łodzi ! :)
OdpowiedzUsuńJuż wysyłam :)
UsuńJestem zdecydowaną, zdeklarowaną miłośniczką wszelkich "kluch". Zatem Twoja propozycja wydaje się być dla mnie idealna! Piszę się na nią i ustawiam w kolejce z talerzykiem to te pyszności! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i również wirtualnie wysyłam :)
UsuńPozdrawiam również :)
Tez uwielbiam takie kluseczki, tanie i pyszne☺
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńwow! jaki świetny pomysł! bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Zachęcam do zrobienia :)
UsuńŚwietny pomysł, bardzo apetyczne te kluseczki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajne te kluseczki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pomysł Ci się podoba :)
UsuńCiekawe połączenie,kluseczki muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszniutkie :)
UsuńFajny pomysł do tego prosty :]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię wszelakie kluski i kluseczki :)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja Elu :)
UsuńZawsze lubiłam kluseczki, niestety teraz jestem bardzo ograniczona dietą, ale miło popatrzeć ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne i bardzo smakowite kluseczki :) Aż zgłodniałam :D Ja też często wybieram mąkę Szymanowską ;) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra :)
UsuńSuper połączenie :D Nasza mama dwa dni temu zrobiła nam kluski z mąki gryczanej i były genialne :D szkoda, że nie dodała jeszcze do nich kapusty kuszonej :D
OdpowiedzUsuńNastępnym razem niech doda. Kluseczki wyszły super:)
UsuńZ chęcią bym zjadła ❤
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakich kopytek nigdy nie jadam, zaciekawiłas mnie
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńTeż uwielbiam kluchy wszelkiego rodzaju. Ale z kapucha kiszoną jeszcze nie jadłam! Kusisz mnie, żeby wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam. Kluchy są rewelacyjne :)
Usuń