Banalnie proste i bardzo dobre ciasto ze startymi jabłkami. Puszyste, wilgotne dzięki jabłkom i bardzo aromatyczne, dzięki cynamonowi. Jeśli się skusicie, to będziecie do niego wracać systematycznie :)
Składniki:
2 jajka
160 g cukru
100 ml oleju
2 średnie jabłka
1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
2 czubate łyżeczki cynamonu (u mnie Skworcu)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
170 g mąki (typ 500)
30 g płatków migdałów do posypania ciasta
Wykonanie:
- Jajka wyciągamy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy.
- Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.
- Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.
- Wsypujemy składniki suche i całość mieszamy łyżką- krótko, tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy jabłka (nie trzeba ich odciskać z soku) i całość mieszamy, do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy do tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika.
- Ciasto pieczemy do momentu osiągnięcia efektu suchego patyczka. Ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + górna (bez termoobiegu).
- Smacznego :)
Uwielbiam cynamon jako dodatek do takich pyszności. Zdaję sobie sprawę, że to musi smakować :)
OdpowiedzUsuńOj smakuje :)
UsuńJabłka i cynamon mmm pycha ! Zabieram kawałek do kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńCudowne ciasto. Uwielbiam smak cynamonu w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńMusi być bardzo apetycznie. Z chęcią skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCynamonu nigdy za wiele! :D Wspaniałe ciacho :D
OdpowiedzUsuńNiesamowite ciasto! Wygląda pięknie i mam na nie wielką chęć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ależ bym zjadła ☺
OdpowiedzUsuńCynamonowe love! Ostatnio jestem wielką fanką cynamonowych przysmaków - mogłabym jeść bez ograniczeń. To ciasto na pewno jest smaczne. Prezentuje się pięknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)
Również pozdrawiam :)
UsuńCzuję jego zapach aż u mnie :)
OdpowiedzUsuńJabłuszka i cynamon - coś co lubię. :-) Cudne ciasto :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie rozgrzewające ciacho :)
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis do jak najszybszego wykorzystania :) Super patent z tymi tartymi jabłkami. Dzięki za wspólny BŁyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWspaniałe, aromatyczne i bardzo smakowite ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie !
OdpowiedzUsuńTo ciasto chyba na stałe zagości u mnie. Dodaję ten przepis do mojego menu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam :)
Usuńjabłka i cynamon,para idealna:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho :) jabłka obowiązkowo z cynamonem :)
OdpowiedzUsuńPychota! :)
OdpowiedzUsuńJabłka i cynamon - dla mnie to połączenie idealne w każdym wydaniu. Ciasto prezentuje się wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuń:D
UsuńO to takie super jesienne ciasto :) Mniami :)
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne, częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuń