Cynamonowe ciasto z jabłkami

Banalnie proste i bardzo dobre ciasto ze startymi jabłkami. Puszyste, wilgotne dzięki jabłkom i bardzo aromatyczne, dzięki cynamonowi. Jeśli się skusicie, to będziecie do niego wracać systematycznie :)

Cynamonowe ciasto z jabłkami


Składniki:

2 jajka
160 g cukru
100 ml oleju
2 średnie jabłka
1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
2 czubate łyżeczki cynamonu (u mnie Skworcu)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
170 g mąki (typ 500)
30 g płatków migdałów do posypania ciasta

Wykonanie:
  • Jajka wyciągamy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy.
  • Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę.
  • Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.
  • Wsypujemy składniki suche i całość mieszamy łyżką- krótko, tylko do połączenia się składników.
  • Dodajemy jabłka (nie trzeba ich odciskać z soku) i całość mieszamy, do połączenia się składników.
  • Ciasto wykładamy do tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika.
  • Ciasto pieczemy do momentu osiągnięcia efektu suchego patyczka. Ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + górna (bez termoobiegu).
  • Smacznego :)

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam cynamon jako dodatek do takich pyszności. Zdaję sobie sprawę, że to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka i cynamon mmm pycha ! Zabieram kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto. Uwielbiam smak cynamonu w słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być bardzo apetycznie. Z chęcią skusiłabym się na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cynamonu nigdy za wiele! :D Wspaniałe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowite ciasto! Wygląda pięknie i mam na nie wielką chęć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam, ależ bym zjadła ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Cynamonowe love! Ostatnio jestem wielką fanką cynamonowych przysmaków - mogłabym jeść bez ograniczeń. To ciasto na pewno jest smaczne. Prezentuje się pięknie.
    Pozdrawiam. Miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłuszka i cynamon - coś co lubię. :-) Cudne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podkradam przepis do jak najszybszego wykorzystania :) Super patent z tymi tartymi jabłkami. Dzięki za wspólny BŁyskawiczny Piątek!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe, aromatyczne i bardzo smakowite ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto chyba na stałe zagości u mnie. Dodaję ten przepis do mojego menu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. jabłka i cynamon,para idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. wspaniałe ciacho :) jabłka obowiązkowo z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jabłka i cynamon - dla mnie to połączenie idealne w każdym wydaniu. Ciasto prezentuje się wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. O to takie super jesienne ciasto :) Mniami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne i aromatyczne, częstuję się kawałeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...