Paprykarz z wędzoną makrelą

Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :)


Paprykarz z wędzoną makrelą


Składniki:

1 wędzona makrela
100 g ryżu
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 niewielka pietruszka
80 g przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
  • Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości.
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy.
  • Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
  • Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek lekko solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut.
  • Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.  
  • Warzywa studzimy.
  • Łączymy makrelę, ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykarz musi się "przegryźć"
Smacznego :)

40 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam paprykarz , a taki swój domowy musi być pyszny :) pozdrawiam Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I najważniejsze, że wiemy, co jemy. Pozdrawiam Asiu :)

      Usuń
  3. Naprawdę bardzo fajne. Jak czytam przepis to ślinka cieknie mniam! Nigdy nie robiłam paprykarzu i pewnie pora zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam. Jeśli lubisz, to się nie zawiedziesz. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Czasami robię taki domowy, już od dawna nie kupuje w sklepach. Bardzo fajny ci wyszedł Aguś, na kanapki idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię paprykarz, ale tylko taki zrobiony w domu. Twój przepis jest bardzo kuszący :) Aż chciałoby się zjeść taki paprykarz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja poproszę na kolację, a co :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak nam zawsze Tatuś robił śniadanie do szkoły i były to kanapki z paprykarzem (ale oczywiście tym puszkowym) to normalnie obrzydzenie nas brało :P Ale taki domowy musi być naprawdę dobry, bo przede wszystkim wiemy co w nim jest :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że na kupny reaguję podobnie. Niestety tam mielą wszystko :)

      Usuń
  8. Świetny przepis - koniecznie muszę wypróbować. Ostatnio chodził za mną paprykarz ;) Wygląda przesmacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż mi tutaj zapachniało. Domowy najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowy paprykarz robiłam, ale z wędzoną makrelą to dla mnie nowość.
    Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowego paprykarza jeszcze nie robiłam, ale bardzo lubię te ze sklepu. Domowy na pewno jest lepszy, więc chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, jeśli lubisz sklepowy paprykarz, to w domowym się zakochasz. Wiesz, co w nim jest i masz pewność, że nie zmielono w nim żadnych resztek. A smak jest, moim zdaniem, dużo lepszy od sklepowego. Aromatyczne składniki zapewniają sukces :)

      Usuń
  12. domowy paprykarz świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Często przygotowuję właśnie takie paprykarze, moja rodzinka bardzo je lubi. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Agnieszko
    przepis jest bardzo fajny i do zrobienia w każdej kuchni a smak zdecydowanie będzie lepszy od tego czegoś z puszki :)My na pewno spróbujemy.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się podoba. Życzę smacznego i pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Nie mam zaufania do kupnych paprykarzy, a na Twój przepis na pewno się skuszę :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię. Kiedyś się kupowało... ale domowy to domowy !

    OdpowiedzUsuń
  17. O muszę kiedyś zrobić taki domowy paprykarz. Pozdrawiam i przesyłam buziaki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...