Marchewka z miodem i tymiankiem

Dzisiaj propozycja na dodatek do obiadu. Marchewka z miodem i tymiankiem pasuje do dań mięsnych. Idealnie komponuje się z pieczonym kurczakiem. 


Marchewka z miodem i tymiankiem



Składniki:

7 -8  marchewek
płaska łyżeczka cukru
pół płaskiej łyżeczki soli

1 duża płaska łyżka miodu (ja dałam wielokwiatowy)
1 duża płaska łyżka masła
1 mała płaska łyżeczka tymianku

Wykonanie:
  • Marchewki obieramy, kroimy na krążki grubości 0,5 cm i wkładamy do niedużego garnka. Wlewamy około pół litra wody (tak, aby przykryć marchewki), wsypujemy cukier oraz sól i gotujemy, aż marchewki będą miękkie, ale nie rozgotowane. 
  • Marchewki odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy miód i masło i dodajemy marchewki. Całość oprószamy tymiankiem i podsmażamy około 4 -5 minut.
Smacznego :)

45 komentarzy:

  1. Zawsze nas ciekawiła taka karmelizowana miodem marchewka tylko, że my za miodem nie przepadamy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, take marchewka jest przepyszna, miód i tymianek to idealne dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga wygląda bardzo ładnie, ale gotowaną marchewką jak kukurydzą możesz mnie wypędzić z domu :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna przystaweczka, prosto a smacznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj bardzo lubię taką marchewkę jako dodatek, ale ja nigdy jej nie gotuję tylko podsmażam aż zmięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podsmażana też jest super. Uwielbiam ją. A jaka pyszna jest z piekarnika :)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł na marchew. Może posłużyć jako deser -słodki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała marcheweczka ;) smaczna i aromatyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być wspaniałe połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zachęcam do spróbowania. Chociaż dla zaspokojenia ciekawości :)

      Usuń
  9. Pyszny i aromatyczny sposób na marchewkę. Podbieram przepis i robię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Podbieraj tak często, jak tylko chcesz :)

      Usuń
  10. Jak dla mnie to bardzo dobra jest marchewka z tymiankiem i zapiekana w piekarniku. Bardzo dobra przekąska lub wczesna kolacja. Jednak jeszcze nigdy nie próbowałam z miodem. Myślę, że mógłby się skrystalizować np. w piekarniku. Tak jak Ty jeszcze nigdy nie próbowałam przygotowywać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piekarniku przygotowuję marchewkę z oliwą i ziołami. Z miodem w piekarniku jeszcze nie robiłam :)

      Usuń
  11. Pyszna propozycja Aguś :) Uwielbiam marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam marcheweczkę, a w takim połączeniu brzmi jak marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne połączenie smaków :-) jestem pewna, że by mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, zazwyczaj jadam z zasmażką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do spróbowania. Ja w dzieciństwie jadałam taką z zasmażką. Moja mama tak robiła. Teraz czasami jeszcze też tak robię. Jednak zazwyczaj wprowadzam nowe do kuchni. Lubię rozmaitość :)

      Usuń
  15. Świetne połączenie skladników i super smak! Czasem troche modyfikuje przepis i nie kroje marchewki na kawałki tylko robie paseczki obieraczką do warzyw :) Zastanawiam się też nad upieczeniem marchewki na grilu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie cienkie plastry, robione obieraczką, to fajnie by się robiły smażone, bez gotowania. Ja tak robię marchewkę pokrojoną w słupki. Nie gotuję, tylko smażę na oliwie i/lub masełku. Pyszna jest również marchewka z piekarnika.
      Na grillu można zrobić- na tacy. I na małym żarze. W tym roku może sprawdzę, bo grillujemy często i już kilka razy miałam w planach, ale jakoś inne pomysły zwyciężały. Bardzo lubię warzywa z grilla :)

      Usuń
  16. Lubię takie ciekawe dodatki do obiadu. Często jadam marchewkę smażoną, ale z miodem i tymiankiem jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię marchewkę w każdej postaci :) Może właśnie jurto taką podam do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie podana marchewka :)Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. marchewka, miód i tymianek - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszny dodatek do obiadu! Mi pasuje, bo bardzo lubię marchewkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...