Dzisiaj kolejna propozycja na kurczaka pieczonego z warzywami. Tym razem kurczaka upiekłam z ziemniakami i marchewką. Takie dania wyglądają bardzo apetycznie i co najważniejsze, smakują bardzo dobrze. Drób jest miękki i soczysty. Warzywa natomiast nabierają tego szczególnego smaku, który bardzo lubię, a którego nie osiągniemy w żaden inny sposób. W moim domu pierwsza znika marchewka. Naszym zdaniem jest rewelacyjna :)
Składniki (na 2 porcje):
4 pałki z kurczaka
2 - 3 łyżki oliwy
papryka słodka (około 1 łyżeczki)
pieprz - według uznania
sól - według uznania
5 marchewek
6 - 7 średnich ziemniaków
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka oregano
czubata łyżeczka ziół prowansalskich
płaska łyżeczka soli
Wykonanie:
- Dużą blachę natłuszczamy 3 - 4 łyżkami oliwy.
- Pałki oczyszczamy, myjemy, i wkładamy do miski. Dolewamy 2 - 3 łyżki oliwy i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy, pieprzymy i oprószamy papryką słodką. Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie przygotowujemy warzywa. Ziemniaki kroimy na małe kawałki (takie na jeden kęs). Marchewkę kroimy na słupki. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w misce i dolewamy do nich 4 łyżki oliwy. Całość posypujemy ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy płaską łyżeczkę soli i bardzo dokładnie mieszamy. Najlepiej zrobić to ręką.
- Warzywa i mięso przekładamy na blachę do pieczenia. Marynatę, która pozostała w miseczkach po mięsie i warzywach również przekładamy.
- Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 80 minut. Ze względu na marchewkę, danie to musi być pieczone pod przykryciem. Folię zdejmujemy dopiero pod koniec pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
- Pałki z ziemniakami i marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 70-80 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut.
- Gdy warzywa i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
- Ziemniaki i marchewkę można (jeśli zachodzi potrzeba) na talerzu lekko dodatkowo posolić.
Smacznego :)
Bardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńKurczak przesmaczny.
Dziękuję :)
UsuńAguś bardzo fajna propozycja, kurczaka pieczonego razem z ziemniakami:) chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się podoba, Asiu. Życzę smacznego. U mnie marchewka z tego dania jest rozchwytywana :)
UsuńWow! Świetny przepis na pyszne i zdrowe danie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńMega apetyczny kurczak! W takim połączeniu na pewno jest wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńBardzo lubie pieczone ziemniaczki, pomysł super ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAguś ja poproszę bez marchewki :)
OdpowiedzUsuńNie wiesz, co tracisz Elu. Ale Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem :)
UsuńMniam mniam kurczaka zawsze z chęcią zjem :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńBardzo często takie i podobne dania goszczą w moim domu, szybko i smacznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, pozdrawiam :)
UsuńTakie zapiekane dania są pyszne i aromatyczne. Wspaniale to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPyszny obiadek
OdpowiedzUsuńOj pyszny :)
UsuńWyżarłybyśmy od razu same warzywa :D
OdpowiedzUsuńMacie nosa, one są the best :)
UsuńAż mi w brzuchu zaburczało :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny obiad ! Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, czy jak w tym przypadku jedno brytfankowe :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTakie mixy na obiad są najlepsze! Proste, szybkie, a jakie pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
UsuńIstna bajka :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNasz ulubiony kurczak:) nie wymaga obsmażania, szybko można przygotować cały obiad w jednej blaszce. Uwielbiamy tę marchewkę:)
OdpowiedzUsuńOj tak. Marchewka jest najlepsza :))
Usuńpyszny obiad, który robi się praktycznie sam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo mi się podoba, bo jest prosty i wygląda pysznie. Zapisuję i wypróbuję😉
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńOd jakiegoś czasu stawiamy na proste potrawy z kilku składników dostępnych lokalnie - domowe, nieudziwnione smaki to jest to!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWygląda świetnie! :) Bardzo lubię dania pieczone w naczyniu żaroodpornym, ze względu na soczystość mięsa. Marchewki jednak do niego jeszcze dodawać nie próbowałem. Pora się przekonać?! :)
UsuńWarto. Jest pyszna :)
UsuńZapowiada się mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia. Jest pyszne :)
Usuńmmmmm Pyszności ! jutro zrobię!
OdpowiedzUsuńKurczę. Moje danie potrzebowalo w piekarniku w sumie 1h45min.. po zdjęciu foli po 60min kurczak był po prostu surowy. :/ więc potem podkrecilam na 225st i piekłam jeszcze pół godziny.
OdpowiedzUsuńDanie wygląda ładnie, ale jest trochę tłuste. Ziemniaki. Marchewka. Są super. Ale ten kurczak. Chyba wolałabym zamienić go na coś innego.
Po 60 minutach kurczak musiał być surowy. Proszę dokładniej czytać przepisy.
UsuńPoza tym każdy piekarnik piecze inaczej i przed wyciągnięciem dania z piekarnika należy sprawdzić, czy ziemniaki i kurczak są dopieczone.
Cieszę się, że ziemniaki i marchewka smakowały. Jeśli kurczak jest dla Ciebie za tłustym mięsem, to zawsze można zamienić je na inne.
Pozdrawiam.
Ja już robiłam pycha ja i moje trzy córki uwielbiamy takie fajne zdrowe obiadki
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńWłaśnie robię kolejny raz! Moja rodzinka uwielbia! Szczególnie ziemniaczki przypieczone w marynacie z kurczaczka. Czekamy na obiad 😁
OdpowiedzUsuńWyszło świetnie, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń