Składniki na pulpety:
1/2 kg mielonej karkówki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej + około 1/2 szklanki wody
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia pulpetów
Składniki sosu pomidorowego:
1 duża cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę
pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
3 czubate łyżki łagodnego keczupu
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1,5 czubatej łyżeczki suszonego lubczyku
1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
sól do smaku
Wykonanie:
- Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kostkę lub ścieram na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym oleju (z dwóch stron), do uzyskania efektu przyrumienienia mięsa.
- Pulpety przekładamy do garnka. Do garnka dodajemy również wszystkie składniki sosu pomidorowego. Pulpety powinny być przykryte sosem. Jeśli tak nie jest, dolewamy troszkę gorącej wody.
- Całość gotujemy pół godziny. Po 15 minutach gotowania, gdy kawałki pomidorów zaczynają się rozpadać, sos delikatnie mieszamy.
- Smacznego :)
Agnieszko pyszne danie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam :)
UsuńTo jest jedno z tych dań, które uwielbiają i duzi i mali. Fantastyczne pulpety w pysznym sosie. Ale mi się zachciało takich...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie wiem dlaczego, ale moi tylko pulpety z sosem pomidorowym. Twierdzą że lepszego połączenia nie ma, choć czasem przemycam inne. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam w sosie pomidorowym. Pozdrawiam Elu :)
UsuńTakie danie zdecydowanie lubię ja i moja rodzinka, zwłaszcza jesienią i zimą wołają o sosy. Pysznie je przygotowałaś :-)
OdpowiedzUsuńObiad palce lizać :) Pulpety lubi moja cała rodzinka, więc u mnie w domu wszyscy byli by zadowoleni z takich pulpecików :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak nasza mama chciała zrobić na obiad coś co wszyscy bardzo lubią to zawsze to były właśnie pulpety w sosie pomidorowym :D
OdpowiedzUsuńCzar pulpetów i pomidorów :)
UsuńPulpety i sos pomidorowy - to nie tylko smak dzieciństwa, bo bardzo często przygotowujemy sobie taki obiadek. Zawsze smakuje i nie nie zawodzi:)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam sos pomidorowy, do pulpetów czy gołąbków ;). Najśmieszniejsze jest to, że nie lubię pomidorów, a sosy już tak =D.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne danie. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń