Dzisiaj na moim talerzu podaję jesienne risotto z grzybami leśnymi.
Składniki:
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej małych)
sól
pieprz
200 g ryżu arborio
0,6 - 0,7 litra wywaru warzywnego
1 łyżeczka oregano
30 g masła
80 g parmezanu
Wykonanie:
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż cebula się zeszkli. Ja robię to na dużej patelni z grubym dnem.
Gdy cebula jest gotowa, wrzucamy do niej umyte i pokrojone na ćwiartki grzyby. Całość solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. W tym czasie woda z grzybów odparuje.
Następnie do grzybów wrzucamy ryż i chwilę go podsmażamy.
Po około 2 - 3 minutach wlewamy 1/3 gorącego wywaru warzywnego i dodajemy oregano.
Zmniejszamy gaz i wolno gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy ponownie trochę gorącego wywaru.
Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż ma być miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku. Trwa to około 15 minut.
Jeśli zachodzi potrzeba, risotto doprawiamy pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, całość mieszamy i podajemy.
Na talerzu risotto posypujemy startym parmezanem.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńJak my dawno takich dań z grzybami leśnymi nie jadłyśmy :/ Smak na pewno jest obłędny :D Osobiście grzybki zbierałaś?
OdpowiedzUsuńTak, osobiście. Niestety u mnie w lasach grzybów jak na lekarstwo. Zebraliśmy malutko, ale pierwsze danie zaliczone. Grzyby były pyszne :)
UsuńKiedyś też jeździłyśmy z mamą na grzyby :D Fajnie było ale u nas też trzeba było się sporo nachodzić, żeby cokolwiek do domu przywieźć :)
Usuńmusiało być bardzo aromatyczne!
OdpowiedzUsuńByło aromatyczne i bardzo fajne smakowo :)
UsuńTen zapach czuć aż u mnie :-) pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjakoś nie mam czasu na wypad na grzyby, a przydałoby się zrobic jakieś smaczne danie z grzybami :):) muszę ten czas jakoś znaleźć :):) a danie pyszniutki Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMusiało być pyszne. Uwielbiam grzybowe propozycje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Prawdziwa rozkosz a szczególnie w tym roku, kiedy grzybki zbiera się na sztuki:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, grzybów nie ma :(
Usuńale mi ochoty narobiłaś!!! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakoś do grzybów nie mogę się przekonać, nie licząc sklepowych pieczarek. Może w końcu się odważę, bo Twoje risotto wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń