Jesienne risotto z grzybami leśnymi

Początek jesieni jest pełen kolorów. Kojarzy mi się z grzybami i kasztanami lecącymi z drzew.
Dzisiaj na moim talerzu podaję jesienne risotto z grzybami leśnymi. 


Jesienne risotto z grzybami leśnymi


Składniki:

2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
400 g świeżych grzybów leśnych (najlepiej małych)
sól
pieprz
200 g ryżu arborio
0,6 - 0,7 litra wywaru warzywnego
1 łyżeczka oregano
30 g masła
80 g parmezanu

Wykonanie:

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie aż cebula się zeszkli. Ja robię to na dużej patelni z grubym dnem.
Gdy cebula jest gotowa, wrzucamy do niej umyte i pokrojone na ćwiartki grzyby. Całość solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. W tym czasie woda z grzybów odparuje.
Następnie do grzybów wrzucamy ryż i chwilę go podsmażamy.
Po około 2 - 3 minutach wlewamy 1/3 gorącego wywaru warzywnego i dodajemy oregano.
Zmniejszamy gaz i wolno gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy ponownie trochę gorącego wywaru.
Czynność powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż ma być miękki na zewnątrz, a lekko twardawy w środku. Trwa to około 15 minut.
Jeśli zachodzi potrzeba, risotto doprawiamy pieprzem.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, całość mieszamy i podajemy.
Na talerzu risotto posypujemy startym parmezanem.

Smacznego :)

Przepis dołączam do akcji kulinarnej:
Na grzyby 2015

19 komentarzy:

  1. Jak my dawno takich dań z grzybami leśnymi nie jadłyśmy :/ Smak na pewno jest obłędny :D Osobiście grzybki zbierałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, osobiście. Niestety u mnie w lasach grzybów jak na lekarstwo. Zebraliśmy malutko, ale pierwsze danie zaliczone. Grzyby były pyszne :)

      Usuń
    2. Kiedyś też jeździłyśmy z mamą na grzyby :D Fajnie było ale u nas też trzeba było się sporo nachodzić, żeby cokolwiek do domu przywieźć :)

      Usuń
  2. musiało być bardzo aromatyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten zapach czuć aż u mnie :-) pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jakoś nie mam czasu na wypad na grzyby, a przydałoby się zrobic jakieś smaczne danie z grzybami :):) muszę ten czas jakoś znaleźć :):) a danie pyszniutki Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało być pyszne. Uwielbiam grzybowe propozycje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwa rozkosz a szczególnie w tym roku, kiedy grzybki zbiera się na sztuki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale mi ochoty narobiłaś!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś do grzybów nie mogę się przekonać, nie licząc sklepowych pieczarek. Może w końcu się odważę, bo Twoje risotto wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...