Składniki:
1/2 kg mielonej karkówki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej + woda
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól (1 płaska łyżeczka)
pieprz (3/4 płaskiej łyżeczki)
dodatkowo 1/6 szklanki wody
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia kotletów
Wykonanie:
- W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów:
- Mięso i cebulę mielimy. Ja często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę lub ścieram na tarce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą (wody dodajemy tyle, aby bułka była papkowata i przestała ją wchłaniać).
- Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek.
- Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor.
- Smacznego :)
Opchnąłbym tutaj jeszcze pieczarkę pokrojoną w małe kostki. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mielone z pieczarkami również bardzo lubię :)
UsuńPozdrawiam :)
Za mielonymi nie przepadam, ale te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProsto, smacznie i czego chcieć wiecej? :D Tylko jedynie michy surówki :P
OdpowiedzUsuńByła micha... buraczków :)
UsuńPyszne :) na obiadek w sam raz :)
OdpowiedzUsuńNasze wspaniałe mielone, bardzo lubię i zawsze się sprawdzają na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNiezawodne i zawsze smakują wszystkim:) do tego buraczki i niebo w ustach:)
OdpowiedzUsuńOj tak. Buraczki koniecznie :)
UsuńJa zawsze cebulę ścieram na tarce , taka krajana nie przejdzie mi przez gardło, każdy kawałeczek z kotleta wygrzebię :))
OdpowiedzUsuńHa, ha, ha... a to ciekawe. Ja jej nie wyczuwam :)
UsuńCebulę mam w kotletach naprawdę drobno pokrojoną. Ale faktycznie można również zetrzeć na tarce.
Pozdrawiam :)
Może ja jestem taka zgaga, może mam pecha ale mnie przez sito nie przejdzie , pałęta się po gębie i za nic nie da się przełknąć.
UsuńTaki przykład....ścieram cebulę do placków ziemniaczanych i wpadnie mi jeden kawałek. Graniczy z pewnością, że to ja trafię na ten placek z tym kawałkiem. :))
To jedyny sposób: ścieranie w maszynce elektrycznej. Nic się nie prześlizgnie :))
UsuńPozdrawiam :)
Nie ma jak to sprawdzony, dobrze doprawiony mielony ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńProsto i smacznie, obiad idealny i nigdy nie wychodzący z obiegu :)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci również wypróbowanie kotletów mielonych, smażonych bez obtaczania w bułce, są super :)
Pozdrawiam :)
O tak, wiem, jadłam i masz rację są super :)
UsuńTeż bardzo lubię :)