Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym

Dzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję  można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia.


Pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym

Składniki na pulpety:

1/2 kg mielonej karkówki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej + około 1/2 szklanki wody
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia pulpetów

Składniki sosu pomidorowego:

1 duża cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę
pół kilo pomidorów lub 1 puszka pomidorów (drobno posiekanych)
3 czubate łyżki łagodnego keczupu
2 czubate łyżeczki suszonego oregano
1,5 czubatej łyżeczki  suszonego lubczyku
1,5 czubatej łyżeczki suszonego majeranku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
pieprz
szklanka bulionu warzywnego
sól do smaku

Wykonanie:
  • Najpierw robimy pulpety. Do miski wkładamy wszystkie składniki pulpetów, które przygotowujemy następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję  w bardzo drobną kostkę lub ścieram na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym oleju (z dwóch stron), do uzyskania efektu przyrumienienia mięsa.
  • Pulpety przekładamy do garnka. Do garnka dodajemy również wszystkie składniki sosu pomidorowego. Pulpety powinny być przykryte sosem. Jeśli tak nie jest, dolewamy troszkę gorącej wody.
  • Całość gotujemy pół godziny. Po 15 minutach gotowania, gdy kawałki pomidorów zaczynają się rozpadać, sos delikatnie mieszamy.
  • Smacznego :)

17 komentarzy:

  1. To jest jedno z tych dań, które uwielbiają i duzi i mali. Fantastyczne pulpety w pysznym sosie. Ale mi się zachciało takich...

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem dlaczego, ale moi tylko pulpety z sosem pomidorowym. Twierdzą że lepszego połączenia nie ma, choć czasem przemycam inne. Pozdrawiam serdecznie Agnieszka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie danie zdecydowanie lubię ja i moja rodzinka, zwłaszcza jesienią i zimą wołają o sosy. Pysznie je przygotowałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiad palce lizać :) Pulpety lubi moja cała rodzinka, więc u mnie w domu wszyscy byli by zadowoleni z takich pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak nasza mama chciała zrobić na obiad coś co wszyscy bardzo lubią to zawsze to były właśnie pulpety w sosie pomidorowym :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpety i sos pomidorowy - to nie tylko smak dzieciństwa, bo bardzo często przygotowujemy sobie taki obiadek. Zawsze smakuje i nie nie zawodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam sos pomidorowy, do pulpetów czy gołąbków ;). Najśmieszniejsze jest to, że nie lubię pomidorów, a sosy już tak =D.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...