Kurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie.
Składniki:
pierś z kurczaka (około 600 g)
około 300 g kurek
2 średnie cebule
3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
łyżka masła
kilka łyżek oliwy do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie:
- Całe danie wykonamy na jednej dużej patelni z pokrywką.
- Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować zanim rozpoczniemy przygotowywać danie, ponieważ robi się je bardzo szybko i potem nie będzie na to czasu.
- Pierś kroimy na kotleciki o grubości około 1 cm. Z obu stron solimy i pieprzymy.
- Kurki myjemy w letniej wodzie. Czym krótszy kontakt kurki z wodą, tym lepszy będzie miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe.
- Cebulę siekamy w kostkę.
- Natkę płuczemy i siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pierś. Mięso podsmażamy z obu stron, aż się lekko podrumieni i nie będzie surowe (około 4 - 5 minut). Nie wrzucajcie na patelnię za dużo kawałków na raz, bo zamiast się podsmażać, zaczną puszczać wodę. Taką ilość mięsa najlepiej jest podsmażyć w dwóch turach.
- Podsmażone mięso odkładamy na talerz.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia.
- Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki. Całość solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
- Dodajemy natkę oraz dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem 6 minut.
- Dodajemy śmietanę oraz masło i dusimy odkryte 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
- Gotowe.
- Smacznego :)
Można dostać ślinotoku:)
OdpowiedzUsuńo tak, ale z kurczakiem komponuje się chyba najlepiej :) Delikatne mięso jeszcze bardziej podkreśla smak kurek :)
OdpowiedzUsuńWspaniały obiadek właśnie dziś grzybki przyniosłam do domu będzie uczta pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCo za wspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
Ach, koniecznie muszę wypróbować. Mniam!
Pozdrawiam serdecznie :)
U nas wczoraj na obiad był indyk w sosie kurkowym z kaszą gryczaną. Robię podobnie sos, ale używam kwaśnej śmietany i czasem chlusnę troszkę wina, jeśli mam otwarte.
OdpowiedzUsuńZ winem nie robiłam :)
UsuńWidzę, że tak jak ja lubisz dać wykorzystywanym składnikom grać pierwsze skrzypce. Bo nie zawsze garść przeróżnych przypraw jest wskazana. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńKurki szkoda zabijać przyprawami :)
UsuńBez wątpienia musiało się to łączyć przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Skusiłabym się na taki wspaniały obiadek :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, u mnie dzisiaj zamiast kurczaka schab z kurkami ;)
OdpowiedzUsuńTeż przygotowuję takie danie, pycha ☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie, mięso i kurki to świetny duet :)
OdpowiedzUsuńAguś bardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńno i muszę iść na grzyby!
OdpowiedzUsuńUmmm, mniam, mniam. Pyszny obiad Agnieszko. Pachnie aż u mnie. Uwielbiam takie dania z sosem, który sam się tworzy podczas gotowania :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest pyszny i taki aromatyczny :)
UsuńNa taki obiadek to ja się pisze :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, nawet bardzo :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńKurczak w tak doborowym towarzystwie :) Mmmm... palce lizać
OdpowiedzUsuńkurki to moje ulubione grzyby, pyszna propozycja na ich wykorzystanie! :)
OdpowiedzUsuń