Pierś z kurczaka z kurkami

Kurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie.


Pierś z kurczaka z kurkami




Składniki:

pierś z kurczaka (około 600 g)
około 300 g kurek
2 średnie cebule
3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki
100 ml śmietany 30%
łyżka masła
kilka łyżek oliwy do smażenia
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Całe danie wykonamy na jednej dużej patelni z pokrywką.
  • Wszystkie składniki najlepiej jest przygotować zanim rozpoczniemy przygotowywać danie, ponieważ robi się je bardzo szybko i potem nie będzie na to czasu.
  • Pierś kroimy na kotleciki o grubości około 1 cm. Z obu stron solimy i pieprzymy.
  • Kurki myjemy w letniej wodzie. Czym krótszy kontakt kurki z wodą, tym lepszy będzie miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe.
  • Cebulę siekamy w kostkę.
  • Natkę płuczemy i siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pierś. Mięso podsmażamy z obu stron, aż się lekko podrumieni i nie będzie surowe (około 4 - 5 minut). Nie wrzucajcie na patelnię za dużo kawałków na raz, bo zamiast się podsmażać, zaczną puszczać wodę. Taką ilość mięsa najlepiej jest podsmażyć w dwóch turach.
  • Podsmażone mięso odkładamy na talerz.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. 
  • Na zeszkloną cebulę wrzucamy kurki. Całość solimy, pieprzymy, mieszamy i dusimy pod przykryciem 5 minut.
  • Dodajemy natkę oraz dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem 6 minut.
  • Dodajemy śmietanę oraz masło i dusimy odkryte 2 minuty. Próbujemy i w razie potrzeby solimy i pieprzymy.
  • Gotowe. 
  • Smacznego :)

22 komentarze:

  1. Można dostać ślinotoku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, ale z kurczakiem komponuje się chyba najlepiej :) Delikatne mięso jeszcze bardziej podkreśla smak kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały obiadek właśnie dziś grzybki przyniosłam do domu będzie uczta pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za wspaniałe danie.
    Wydaje mi się, że nigdy niczego podobnego nie jadłam.
    Ach, koniecznie muszę wypróbować. Mniam!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas wczoraj na obiad był indyk w sosie kurkowym z kaszą gryczaną. Robię podobnie sos, ale używam kwaśnej śmietany i czasem chlusnę troszkę wina, jeśli mam otwarte.

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że tak jak ja lubisz dać wykorzystywanym składnikom grać pierwsze skrzypce. Bo nie zawsze garść przeróżnych przypraw jest wskazana. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez wątpienia musiało się to łączyć przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Skusiłabym się na taki wspaniały obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne danie, u mnie dzisiaj zamiast kurczaka schab z kurkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też przygotowuję takie danie, pycha ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne danie, mięso i kurki to świetny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ummm, mniam, mniam. Pyszny obiad Agnieszko. Pachnie aż u mnie. Uwielbiam takie dania z sosem, który sam się tworzy podczas gotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczak w tak doborowym towarzystwie :) Mmmm... palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  14. kurki to moje ulubione grzyby, pyszna propozycja na ich wykorzystanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...