Jeśli lubicie aromatyczne kawałeczki kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu, mam dla Was propozycję, na przygotowane tak piersi z kurczaka, otoczone w panierce z mielonej ciecierzycy. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest delikatne, miękkie i soczyste. Panierka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
Potrzebujemy:
pierś z kurczaka (moja ważyła 500 g)
0,5 litra - 1 litr oleju rzepakowego, do smażenia
Składniki marynaty do mięsa:
3/4 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
3/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1,5 czubatej łyżeczki papryki słodkiej
1/4 płaskiej łyżeczki curry
1/4 płaskiej łyżeczki curry
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
Na panierkę:
1 jajko
około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut)
Wykonanie:
- Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
- Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony.
- Panier z ciecierzycy wysypujemy na talerz.
- Piersi obtaczamy w panierce.
- Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju. Ja smażę w malutkim i zużywam 0,5 litra oleju.
- Do rozgrzanego oleju wrzucamy po kilka kawałków mięsa i smażymy około 4,5 minuty. Po tym czasie wyciągamy jeden kawałek mięsa, przekrajamy go i sprawdzamy, czy jest upieczony. Mięso powinno być białe i soczyste. Jeśli tak jest, to każdą kolejną porcję mięsa smażymy tyle samo czasu.
- Dzięki krótkiemu smażeniu kurczak będzie soczysty. Nie przetrzymujcie go więc w oleju za długo.
- Po usmażeniu, kurczaka odsączamy na papierowym ręczniku.
- Smacznego :)
Pyszna przekąska:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawy pomysł na panierkę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
UsuńWspaniałe danie. Ciekawa panierka.
OdpowiedzUsuńNa obiad - idealne.
Super propozycja.
Pozdrawiam :)
Dziękuję :)
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :) Lubię mięsko i takie panierki :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTak doprawione musiały smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne :)
Usuńciekawe urozmaicenie z tą panierką :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Panierka jest fajna i delikatna w smaku. Ciecierzyca nadaje się na panier idealnie :)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPanierki z ciecierzycy jeszcze nie widziałysmy :D Fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakiś sosik do tego i mamy świetną przekąskę!!! Muszę spróbować tej panierki, jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale apetycznie wyglądają. Z chęcią zjadłabym takie chrupiące kąski :D
OdpowiedzUsuńSuper, też ją mam ale jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńVery tasty recipe+ Really great.
OdpowiedzUsuńThank you :)
UsuńPiersi z kurczaka to zawsze dobry pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńTakiej panierki nie próbowałam, wygląda pysznie☺
OdpowiedzUsuńnie znam tej mąki... pomysł z panierką brzmi zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na panierkę! Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńKuszące :)
OdpowiedzUsuńCzy można upiec w piekarniku zamiast smażyć?
OdpowiedzUsuńNie piekłam w piekarniku, więc nie wiem, czy nie będą suche.
Usuń