Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem

Pachnące, miękkie, wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut. 






Składniki na ciasto:

160 g miękkiego masła
150 g cukru

2 jajka

150 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu

60 g jogurtu greckiego

Ponadto:

400 g twardych jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
50 g orzechów laskowych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
  • Orzechy laskowe siekamy.
  • Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera.
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem.
  • Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
  • Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę.
  • Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka oraz siekane orzechy laskowe i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
  • Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem.
  • Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. 
  • Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Miałabym ochotę na kawałeczek takiego ciasta :) Jeśli możesz to poczęstuj... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się podoba to ciasto.
    Świetne :)
    Zjem chętnie :D
    Pozdrawiam czwartkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta ucierane a Twoje tak smacznie wygląda pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamon, jabłka i orzechy - to musiało być przepyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... te jabłka i orzechy na wierzchu wyglądają świetnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechy, jabłko, cynamon... do szczęścia brakuje mi jeszcze kakao xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono cudnie wygląda!!! Za takie przysmaki kocham jesień!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piję własnie kawę i do pełni szczęścia brakuje mi tylko kawałka tego ciasta! Wygląda bajecznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Dokładnie do kawy te ciasto jest absolutnie wybitne - uwielbiam je zajadać do właśnie popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasta z mąką orzechową to są dopiero pyszności :D A z laskowych orzechów mączkę to lubimy też do chlebka bananowego dodawać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda bardzo ładnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj piekłam podobne, pycha☺

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto bardzo apetyczne i działa na moją wyobraźnię, jabłka, orzechy i cynamon to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie ciasta lubię najbardziej, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aga, pięknie się prezentuje i te orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie połączenia :) Pogoda idealne na delektowanie się takim ciastem z kubkiem kawy lub herbatki :D Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie widziałam tak smacznego ciasta. Orzechy i jabłka. Świetny duet!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak już pisałam u Ciebie na Facebooku. Moja mama byłaby zachwycona takim ciastem, uwielbia orzechowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe ciasto Agnieszko. Takie typowo jesienne. Częstuję się kawałkiem, bo mam akurat kawę.... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ciekawi mnie smak ciasta - wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...