Pachnące, miękkie, wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut.
Składniki na ciasto:
160 g miękkiego masła
150 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka cynamonu
60 g jogurtu greckiego
Ponadto:
400 g twardych jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka cynamonu
50 g orzechów laskowych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Jabłka obieramy, kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do miski, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy.
- Orzechy laskowe siekamy.
- Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem.
- Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka oraz siekane orzechy laskowe i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Patyczek powinien być suchy.
- Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda i na pewno smakuje obłędnie :) Miałabym ochotę na kawałeczek takiego ciasta :) Jeśli możesz to poczęstuj... ;)
OdpowiedzUsuńWirtualnie podsyłam :)
UsuńBardzo podoba mi się podoba to ciasto.
OdpowiedzUsuńŚwietne :)
Zjem chętnie :D
Pozdrawiam czwartkowo :)
Uwielbiam ciasta ucierane a Twoje tak smacznie wygląda pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCynamon, jabłka i orzechy - to musiało być przepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńMmmm... te jabłka i orzechy na wierzchu wyglądają świetnie! :D
OdpowiedzUsuńOrzechy, jabłko, cynamon... do szczęścia brakuje mi jeszcze kakao xD
OdpowiedzUsuńAleż ono cudnie wygląda!!! Za takie przysmaki kocham jesień!!!
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńPiję własnie kawę i do pełni szczęścia brakuje mi tylko kawałka tego ciasta! Wygląda bajecznie! <3
OdpowiedzUsuńDokładnie do kawy te ciasto jest absolutnie wybitne - uwielbiam je zajadać do właśnie popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakuje :)
UsuńCiasta z mąką orzechową to są dopiero pyszności :D A z laskowych orzechów mączkę to lubimy też do chlebka bananowego dodawać :)
OdpowiedzUsuńChleb bananowy z orzechową nutą to bajka :)
UsuńCiasto wygląda bardzo ładnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWczoraj piekłam podobne, pycha☺
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne i działa na moją wyobraźnię, jabłka, orzechy i cynamon to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta lubię najbardziej, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńAga, pięknie się prezentuje i te orzechy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia :) Pogoda idealne na delektowanie się takim ciastem z kubkiem kawy lub herbatki :D Mniam :)
OdpowiedzUsuńDawno nie widziałam tak smacznego ciasta. Orzechy i jabłka. Świetny duet!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak już pisałam u Ciebie na Facebooku. Moja mama byłaby zachwycona takim ciastem, uwielbia orzechowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńWspaniałe ciasto Agnieszko. Takie typowo jesienne. Częstuję się kawałkiem, bo mam akurat kawę.... :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawi mnie smak ciasta - wypróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuń