Szarlotka z budyniem

Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z budyniem. Ciasto jest lekkie, proste do zrobienia i bardzo dobre.


Szarlotka z budyniem




Składniki (moja tortownica ma 24 cm średnicy):

250 g mąki
80 g cukru
płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia
80 g masła
śmietana 18% (około175g = 6 łyżek)
1 jajko
3 czubate łyżki bułki tartej
1 kg jabłek
2 budynie śmietankowe bez cukru
4 czubate łyżki cukru (do budyniu)
650 ml mleka (do budyniu)
cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość szybko rozcieramy w rękach.
Dodajemy śmietanę oraz jajko i krótko wyrabiamy (tylko do momentu uzyskania jednolitej masy).

3/4 ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ja robię to widelcem, ponieważ ciasto klei się do rąk. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.
Tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (z termoobiegiem).

W tym czasie przygotowujemy budyń i jabłka. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki.
Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka.

Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto.
Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem.
Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem).
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

58 komentarzy:

  1. Oj tak, klasyczne ciasto, jesienią zawsze musi być u mnie na stole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy budyń nie będzie za twardy

      Usuń
  2. Szarlotki mogę jeść i jeść bez opamiętania :) Nie ma lepszego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  3. i do tego jak pięknie wygląda :) smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja lubię ciasta z jabłkami, a jeszcze z taka budyniową warstwą to niebo dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! właśnie zdałam sobie sprawę jak dawno takiej szarlotki nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jabłecznik z budyniem, a Twój wygląda tak zachęcająco, że mam ogromną ochotę na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam. Też taką szarlotkę często robię. Teraz na weekend będę taką piekła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już się rozpływamy wyobrażając sobie ten niebiański smak budyniu z jabłkiem :D :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O mój Boże, marzę o takiej. Już kilka razy się przymierzałam. Może w końcu się uda ;) Wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, czy można chcieć czegoś więcej? Idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jedno z moich najbardziej ulubionych ciast!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. z budyniem jeszcze nie robiłam szarlotki. Muszę spróbować , wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rzeczywiście kiedyś moja babcia robiła takie ciacho! Chyba muszę wrócić do tych smaków, bo wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, nie jadłam jeszcze takiego połączenia :) Nie jestem jakimś wybitnym cukiernikiem, ale mam nadzieję, że mi wyjdzie jak się za to zabiorę. Weekend już tuż tuż, a wtedy zawsze jest pora na domowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto jest mało wymagające i powinno wyjść. Robię je od dziecka. Dosłownie dziecka. Maminy przepis :) Życzę smacznego :)

      Usuń
  15. Ależ apetyczna szarlotka! Mniam <3 Niebo dla podniebienia :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Spróbuję, gdy tylko naprawie piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
  17. Szarlotki w każdej postaci uwielbiam ale robię z płatków owsianych bez dodatku cukru, ewentualnie miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię taka szarlotkę, jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam szarlotke z budyniem:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny pomysł z tym budyniem, wypróbuję jesienią. Bo takie ciasta najlepiej smakują mi właśnie wtedy. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. chyba jakaś duża tortownica, bo z mojej wycieka budyń

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłą, najpopularniejszą tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto z 250 g mąki zawsze mi się w niej mieściło. A rozrobiłeś oba budynie w 650 ml mleka? Tradycyjnie 2 budynie rozrabia się łącznie w jednym litrze mleka. Tu masz dodać tylko 650 ml. Budyń będzie wówczas gęsty i będzie miał mniejszą objętość. Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. Wygląda pysznie. Będę próbowała robić za jakieś 10 minut. A ma super kaloryczność na 100g - 135 kcal.

    OdpowiedzUsuń
  23. Pieknie sie upieklo szybko sie robi.

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można dodać usmażone jabłka?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jutro robię .Super pomysł , dzięki

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam. Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  27. Czy zamiast jabłek , mogę dać np. rabarbar ?
    Akurat wczoraj kupiłam , a jabłuszek nie ... 🙄
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🌞🍀🌻
    A Twoja szarlotka wygląda obłędnie 👌😋😋😋🙂

    OdpowiedzUsuń
  28. Coś mnie tu nie wyszło, ciasto było jakieś rzadsze i przez to nie dało się go zmrozić i zetrzeć, po upieczeniu dość twarde. Budyń 2 szt. na 650 ml. mleka i po upieczeniu był bardzo "aldente" :) . Wszystkie składniki x2 bo miałem dużą blachę. Nie wiem co nie teges. Pozdrawiam Piotr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane, że ciasto jest rzadkie i rozkłada się je palcami. Nie ściera się go, bo to jest niemożliwe. Schłodzenie powoduje jedynie mniejsze klejenie się ciasta do rąk. Budyń wg tego przepisu ma być al dente. Inny powodowałby, że ciasto by się rozjeżdżało. Ciasto po upieczeniu nie powinno być twarde. Nie umiem powiedzieć, dlaczego tak się stało. Może za duża temperatura?
      Pozdrawiam.
      Smak Mojego Domu

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...