Jaka jest pasta awokado z serkiem i czosnkiem? Zielona, zdrowa, pachnie czosnkiem, a na pierwszy plan wybija się w niej smak oliwy. Dlatego ważne jest, aby używać oliwy dobrej gatunkowo. Zachęcam do kupowania oliwy greckiej.
Składniki:
bardzo dojrzałe awokado
2 łyżeczki soku z cytryny
60 g serka naturalnego
15 liści bazylii
2 duże łyżki oliwy extra virgine
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
małe listki bazylii do ozdoby kanapeczek
Wykonanie:
- Awokado obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki i wkładamy do miseczki.
- Dolewamy sok z cytryny.
- Za pomocą widelca rozgniatamy awokado, łącząc je dokładnie z sokiem z cytryny. Dzięki temu zatrzymamy piękny, zielony kolor.
- Dodajemy serek, drobno pokrojone liście bazylii, oliwę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku, całość mieszamy.
- Podajemy z pieczywem. Kanapeczki ozdabiamy malutkimi listkami bazylii.
Smacznego :)
Przepyszna, zdrowa i pożywna pasta. Uwielbiam pasty z awokado <3
OdpowiedzUsuńJa również kochana :)
UsuńPysznie :) Tylko u mnie trochę trudno przekonać moich domowników do awokado.
OdpowiedzUsuńOj szkoda :)
UsuńCoś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńCieszę się Sosna :)
UsuńPyszna, lubię awokado :)
OdpowiedzUsuńJa również Małgosiu :)
UsuńSuper pomysł na pastę do chleba! I to awokado w roli głównej... Mmm :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba :)
UsuńMniam !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWprost przepadam za pastą z awokado :) Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham awokado, a takie pasty to już w ogole:)
OdpowiedzUsuńJa również Natalia :)
UsuńAwokado mi się nie znudzi :)
Awokado z serkiem i czosnkiem jeszcze nie łączyłam, ale zapowiada się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz czosnek, polecam spróbować :)
UsuńAguś ja uwielbiam wszelkie smarowidła na kanapki. Pysznie się zapowiada :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńSuper, właściwie robię zamiennie pastę raz z jajkiem i koperkiem, lub z twarożkiem i np. świeżym majerankiem. Oczywiście z awokado. Obowiązkowo 0,5 dziennie.Mniam, mniam.......
OdpowiedzUsuńZ majerankiem muszę spróbować Kasiu :)
UsuńZdrowa i pyszna:)
OdpowiedzUsuńPasty z awokado to jedne z naszych ulubionych past :D Ale z czosnkiem jeszcze nie próbowałyśmy ;)
OdpowiedzUsuńJeśli lubicie czosnek, to zachęcam :)
UsuńMnie się podoba bo lubię awokado :)
OdpowiedzUsuńCieszę się Elu :)
UsuńBrzmi pysznie! Mam na stanie dojrzałe awokado, chciałam zrobić z niego klasyczne guacamole, ale chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńTaką pastę mogłabym jeść kilka razy dziennie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasty z awokado. Robię podobną z czosnkiem, ale jako nie mogę spożywać nabiału, to zamiast serka dodaję trochę fasoli, też jest super!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Kiedyś wypróbuję :)
Usuń