Pasta awokado z pomidorami

Dzisiaj wiosennie. Zielono, zdrowo, kolorowo i delikatnie. Pasta awokado z pomidorami. Jaka jest? 
Zielona i pachnąca bazylią. Zestawiłam w niej awokado z pomidorem. Smaki, które dodają sobie nawzajem charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :)

Pasta awokado z pomidorami


Składniki:

bardzo dojrzałe awokado
łyżeczka soku z cytryny
10 liści bazylii
łyżeczka oliwy extra vergine
6 pomidorków koktajlowych
sól do smaku

Wykonanie:
  • Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało i zmiękło.  
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 kawałków.
  • Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem.
  • Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, oliwę i pomidorki. Solimy do smaku, całość mieszamy.
  • Podajemy z bagietką. Kanapeczki można ozdobić malutkimi listkami bazylii.
Smacznego :)


38 komentarzy:

  1. To chyba nie moje smaki, ale bardzo ciekawie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam pastę z awokado, ale bez dodawania jakichkolwiek dodatków. Była nijaka, ale chciałam ją na chleb zamiast masła lub margaryny. Wiedzę, że bardzo dużo osób miksuje awokado z innymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado samo w sobie nie ma żadnego smaku. Nie da się go jeść samego :)

      Usuń
  3. Takie pasty z awokado robimy ostatnio coraz częściej :D Wręcz przepadamy za tym smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam awokado w pastach. Robię różne, ale z bazylią i pomidorami to moje ulubione połączenie :)

      Usuń
    2. A my uwielbiamy z bobem i natką pietruszki :)

      Usuń
  4. Prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka ale kanapeczki, zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna pasta, wystarczy dodać nowy składnik a mamy kolejny nowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszna, zdrowa i pożywna - jednym słowem ideala :) Uwielbiam pasty z awokado :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne kanapeczki :-) a pasta z awokado jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. MMM to wygląda bardzo pysznie koniecznie to wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj zachęciłaś mnie do zrobienia takiej pasty wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam, uwielbiam taką pastę, do grzanek jest idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo często robię pastę z awokado, bo lubię nią smarować kanapki lub dodawać do mięsa podczas obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem na tak, zjadłabym taka paste na pieczywie

    OdpowiedzUsuń
  14. Od kilku dni mam ochotę na pastę z awokado. Dzięki za przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piekne kolorowe kanapki. I apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostatnio mnie troszkę nie było i nadrabiam zaległości:) pyszna pasta Aguś :) pozdrawiam Cię kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne i zdrowe smarowidło :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak awokado to biorę w ciemno :). Kocham ten owoc!

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajnie. Ja zazwyczaj robię tą pastę z papryką :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...