Dzisiaj wiosennie. Zielono, zdrowo, kolorowo i delikatnie. Pasta awokado z pomidorami. Jaka jest?
Zielona i pachnąca bazylią. Zestawiłam w niej awokado z pomidorem. Smaki, które dodają sobie nawzajem charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :)
Składniki:bardzo dojrzałe awokado
łyżeczka soku z cytryny
10 liści bazylii
łyżeczka oliwy extra vergine
6 pomidorków koktajlowych
sól do smaku
Wykonanie:
- Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało i zmiękło.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 kawałków.
- Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, oliwę i pomidorki. Solimy do smaku, całość mieszamy.
- Podajemy z bagietką. Kanapeczki można ozdobić malutkimi listkami bazylii.
Smacznego :)
To chyba nie moje smaki, ale bardzo ciekawie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKiedyś zrobiłam pastę z awokado, ale bez dodawania jakichkolwiek dodatków. Była nijaka, ale chciałam ją na chleb zamiast masła lub margaryny. Wiedzę, że bardzo dużo osób miksuje awokado z innymi dodatkami.
OdpowiedzUsuńAwokado samo w sobie nie ma żadnego smaku. Nie da się go jeść samego :)
UsuńTakie pasty z awokado robimy ostatnio coraz częściej :D Wręcz przepadamy za tym smakiem :D
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam awokado w pastach. Robię różne, ale z bazylią i pomidorami to moje ulubione połączenie :)
UsuńA my uwielbiamy z bobem i natką pietruszki :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZieleń awokado jest cudna :)
UsuńAgnieszka ale kanapeczki, zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńFajna pasta, wystarczy dodać nowy składnik a mamy kolejny nowy smak :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńPrzepyszna, zdrowa i pożywna - jednym słowem ideala :) Uwielbiam pasty z awokado :D
OdpowiedzUsuńJa również je bardzo lubię :)
UsuńCudowne kanapeczki :-) a pasta z awokado jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJa również ją bardzo lubię :)
UsuńMMM to wygląda bardzo pysznie koniecznie to wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńOj zachęciłaś mnie do zrobienia takiej pasty wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńO mniam, uwielbiam taką pastę, do grzanek jest idealna:)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda :)
UsuńBardzo często robię pastę z awokado, bo lubię nią smarować kanapki lub dodawać do mięsa podczas obiadu.
OdpowiedzUsuńJa również ją bardzo lubię :)
UsuńJestem na tak, zjadłabym taka paste na pieczywie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOd kilku dni mam ochotę na pastę z awokado. Dzięki za przepis!!! :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
UsuńPiekne kolorowe kanapki. I apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOstatnio mnie troszkę nie było i nadrabiam zaległości:) pyszna pasta Aguś :) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ciebie również Asiu :)
Usuńpyszne i zdrowe smarowidło :)
OdpowiedzUsuńAwokado jest bardzo zdrowe, to prawda :)
UsuńJak awokado to biorę w ciemno :). Kocham ten owoc!
OdpowiedzUsuńJa również. Pozdrawiam :)
UsuńFajnie. Ja zazwyczaj robię tą pastę z papryką :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję :)
Usuń