Chleb mieszany pszenno - żytni

Takim wypiekiem, około miesiąc temu, rozpoczęłam przygodę z samodzielnym pieczeniem chleba. Zrobiłam go z gotowej mieszanki do wypieku chleba mieszanego, pszenno - żytniego. Chleb wyszedł smaczny i ładnie wyrósł. Od tamtego czasu chleb w sklepie kupiłam tylko raz. 
Jeśli chcielibyście piec samodzielnie chleb, ale sądzicie, że jest to za trudne, to zachęcam Was do podążania moimi śladami. 
Kolejny przepis na chleb, który opublikuję, będzie ze zwykłej mąki chlebowej. Teraz już wiem, że to nie jest trudne :)

Chleb mieszany pszenno - żytni



Składniki:

500 g mieszanki do wypieku chleba mieszanego, pszenno - żytniego, firmy Polskie Młyny
320 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
  • Do dużej miski wsypujemy mieszankę mąk, dolewamy wodę i dodajemy rozkruszone drożdże. 
  • Ciasto, wyrabiamy mikserem (dwoma hakami). Do momentu wymieszania wszystkich składników, ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach. Następnie, około 5 minut, ciasto wyrabiamy na szybkich obrotach. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję.
  • Na koniec, do ciasta, dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze około minuty.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut. Dla mnie ciepłe miejsce, to wyłączony piekarnik, który nagrzałam do temperatury 50 stopni.
  • Ciasto wyjmujemy z miski, formujemy z niego podłużny wałek i wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Idealna do tej ilości ciasta jest forma o wymiarach 7 cm x 11 cm x 36 cm - duża keksówka.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tym razem na 60 minut. Ja ponownie wstawiam ciasto do piekarnika, który ciągle trzyma ciepło. Nie dogrzewam go już. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. Po 30 minutach wyrastania delikatnie nacinamy wierzch chleba. Zapobiega to niekontrolowanemu pękaniu.
  • (Chleb po wyrośnięciu wyjmuję z piekarnika.)
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Chleb pieczemy bez termoobiegu, na grzałkach: góra + dół.
  • Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą (około 3/4 litra). Parująca woda, podczas pieczenia, sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca. Naczynie można ustawić obok chleba.
  • Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom i pieczemy 50 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika, chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego :)






31 komentarzy:

  1. Piękny chlebuś Ci wyszedł :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny :) aż mi zapachniało domowym chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja czasem piekę, a czasem kupuję, ale fakt faktem - domowego chleba nic nie przebije :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz mam zapał początkującego. Pieczenie więc idzie na całego :)

      Usuń
  4. Pięknie Ci się upiekł :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Z mężem coraz częściej myślimy o pieczeniu domowego chleba, gdyż już żaden chleb z miejscowej piekarni nam nie smakuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślałam rok. W końcu się odważyłam. Pierwszy z gotowej mieszanki- łatwizna. Potem poszły ze zwykłej mąki. Przepis również niedługo opublikuję :)
      Zachęcam do upieczenia własnego chleba. Ale podpowiem, że najpierw rób z prostych przepisów. Takich, jak ten lub podobnych :)

      Usuń
  6. Pyszny, domowy chlebek. Ależ on musi pięknie pachnieć! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się upiekł. Pieczenie chleba polecam każdemu. Na początku wydaje się to trudne a potem to już łatwizna :-) próbujcie :-) a potem się cieszcie ze swojego własnego wypieku. Ja piekę już od trzech lat i nie kupuje chleba w sklepach :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakbym czuła jego zapach,wspaniały domowy chleb, na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Domowy chlebek jest najlepszy ja wczoraj byłam u mamsi i dostałam świeżutki pachnący chlebuś

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chleb wyrósł ;)
    Polecam chleby na drożdżach z bloga mojewypieki.com. Sprawdziłam większą część i zdecydowanie są to dobre przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Warto robić takie domowe chleby a jak pachnie w całym domu! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smaczny, najlepszy domowy bez niespodzianek w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. No i super! chlebek jak z obrazka:) teraz już będziesz piekła, kombinowała z przepisami i cieszyła się domowym chlebkiem:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeraża mnie to jak w ekspresowym tempie przybywa w sklepach pieczywa cukierniczego i "napompowanego". Duży plus Agnieszka dla Ciebie za TAKIE przepisy! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...