Dzisiaj mam propozycję na pieczeń do chleba, którą doprawiłam czosnkiem, cebulą i majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :)
500 g mielonej karkówki
500 g mielonej łopatki
1/2 szklanki bułki tartej (125 ml)
szklanka wody (250 ml)
1 duża cebula
8 ząbków czosnku
2 jajka
2 czubate łyżeczki majeranku
2 płaskie łyżeczki soli
1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
- Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy.
- Cebulę ścieramy na tarce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz.
- Mięso dokładnie wyrabiamy.
- Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Ja użyłam dwóch małych aluminiowych foremek o wymiarach: 6 cm x 10 cm x 23 cm. Do foremek wkładamy tyle mięsa, aby od góry zostało 1 cm wolnej przestrzeni. Foremek aluminiowych nie trzeba niczym smarować. Pieczeń nie przyklei się do nich.
- Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam w temperaturze 175 stopni, grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem.
- Po upieczeniu, studzimy i bez wyjmowania z foremek wkładamy do lodówki. Sok, który wypłynął z mięsa podczas pieczenia, zamieni się w galaretkę.
Smacznego :)
Bardzo smaczna i aromatyczna pieczeń. Pozdrawiam Aga :)
OdpowiedzUsuńps; moja córcia ma tak na imię ;)
Dziękuję Małgosiu :)
UsuńHmm, muszę taką zrobić :D
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńMniam, do kanapek idealna, dawno takiej nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTo się nazywa coś do kanapek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAguś pyszna propozycja, idealna do domowego pieczywa :-)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek, pieczeń i na wierzchu czerwony pomidorek. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
UsuńMy byśmy chętnie przegryzały parowanym brokułem i sałatą taką pieczeń :D
OdpowiedzUsuńNic nie stoi na przeszkodzie :)
UsuńBardzo podobną pieczeń robi moja mama. Jest przepyszna i idealna do chleba :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Agnieszko :)
UsuńO tak taka pieczeń na kanapki to jest coś :). Do tego pomidorek na wierzchu i pyszne śniadanie gotowe :)
OdpowiedzUsuńZ pomidorkiem uwielbiam :)
UsuńWyśmienita pieczeń kochana :) uwielbiam domowe wędlinki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńWygląda wybornie ;) Gdyby nie tylko to, że obiecałam sobie, że ograniczę spożywanie mięsa to na pewno wypróbowałabym przepis!
OdpowiedzUsuńW takim razie polecam przepis na przyszłość :)
UsuńPieczeń prezentuje się bardzo apetycznie. Dawno nie jadłam, a bardzo lubię. Przepis zapisuję i niebawem zrobię według Twojego przepisu. Pysznie u Ciebie :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam takie domowe mięsko do chlebka.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńDomowy chleb,domowa pieczeń a do tego ogórek małosolny...mniamuśne jedzonko:)
OdpowiedzUsuńŚwięta prawda :)
Usuń