Dzisiaj doprawiłam kapustę pekińską oliwą extra vergine i octem winnym. Sałatka z kapusty pekińskiej, koperku, korniszonów i marchewki ma fajny, słoneczny kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych.
Składniki:
pół małej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1 cebula szalotka
3 korniszony
1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)
1,5 łyżeczki octu winnego jasnego
pół płaskiej łyżeczki cukru pudru
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oliwy extra vergine
Wykonanie:
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
- Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.
- Cebulę i korniszony kroimy w kostkę.
- Kapustę, marchewkę, cebulę i korniszony wrzucamy do miski. Dodajemy koperek, ocet winny, cukier puder, sól, pieprz i oliwę. Mieszamy, próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
- Sałatkę odstawiamy na 20 minut, aby smaki się połączyły. Podajemy.
- Smacznego :)
Zdrowo, lekko i smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńPyszna sałateczka, do obiadu lub na drugie śniadanie do pracy idealna. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńMmm, z koperkiem... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńJa również tak sądzę :)
UsuńBardzo smaczną i chrupiąca sałatkę zrobiłaś Agniesiu -:) Jak bardzo teraz na czasie
OdpowiedzUsuńDziękuję Janku :)
UsuńWspaniała sałatka. Takie właśnie lubię. :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że przepis się podoba :)
UsuńSałatki z kapusty pekińskiej to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńJa również je bardzo lubię :)
UsuńBardzo lubię wszystko co z kapustą pekińską związane :)
OdpowiedzUsuńJa również Elu, buziolki :)
UsuńSmaczna fit propozycja.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się podoba :)
UsuńZjadłabym taką sałatkę z frytkami, może trochę mniej zdrowo niż z kromką chleba, ale jak pysznie :) Podoba mi się to połączenie składników.
OdpowiedzUsuńNie można jeść samych zdrowych rzeczy. Coś z życia trzeba mieć. Byle z umiarem :)
UsuńBardzo smaczna i chrupiąca, i na dodatek bardzo na czasie sałatka.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZaraz sobie taką zrobię :D
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńWłaśnie zostało mi trochę korniszonów i zastanawiałam się, co mam z nimi zrobić. I proszę, już wiem ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego i pozdrowienia :)
UsuńAguś przepyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńSwietna! lubie takie proste sałatki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZdecydowanie na tak:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgnieszka , czy ta trawa w ogródku Cie przygniotła ? że Cię nie widać ? :):):)
OdpowiedzUsuńTrawa i chwasty. Wzywałam ratunku, ale chwasty mnie zagłuszyły. Ledwo uszłam z życiem :)
UsuńMy reflektujemy na każdą sałatkę i choć ma trochę octu to i tak musiałybyśmy odrobinę spróbować :D
OdpowiedzUsuńMoże byście się do octu winnego przekonały. Ocet winny jest bardzo zdrowy, pomaga w trawieniu, obniża poziom cukru we krwi, wpływa pozytywnie na serce, ...
UsuńO jabłkowym też tak mówią ale jednak nam nie służy :/
UsuńNo to trudno :)
UsuńMożna zamiennie dodać sok z cytryny :)
pyszna surówka :) do tego pieczone mięsko i nic więcej do szcześcia mi nie trzeba.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a samo przygotowanie nie wydaje się skomplikowane. Warto wypróbować.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem warto. Mój mąż się wiecznie o nią upomina :)
Usuń