Szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli

Dzisiaj propozycja na grilla.  Kolorowe szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli. Zastanawiacie się, jakie są? Mięso jest mięciutkie, warzywa lekko al dente. Zapach z grilla upaja za sprawą cebuli. Dzięki składnikom o fajnej barwie, szaszłyki cieszą również wyglądem. Ładne i smaczne. Jeśli będziecie grillować w tak piękny , słoneczny dzień, jak ja, to nie można chcieć niczego więcej :)




Składniki:

250 g łopatki
200 g boczku świeżego, wędzonego
4 młode cebule
papryka czerwona
1 mała cukinia
sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw

Składniki marynaty do mięsa:

pół płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
pół płaskiej łyżeczki rozmarynu
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1 płaska łyżeczka majeranku
4 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 -5 łyżek oleju rzepakowego

Wykonanie:
  • Mięso na szaszłyki musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu. 
  • Łopatkę myjemy, kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm i bardzo lekko rozbijamy tłuczkiem.
  • Boczek również kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm.
  • Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm, smarujemy olejem i solimy z obu stron.
  • Składniki marynaty dokładnie mieszamy.
  • Łopatkę i boczek wkładamy do pojemnika, polewamy marynatą i dokładnie mieszamy.  
  • Pod tak przygotowane mięso, na dno pojemnika, wykładamy cebulę, przykrywamy ją mięsem, pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • Pozostałe warzywa przygotowujemy następnego dnia, przed grillowaniem.
  • Paprykę i cukinię myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Cukinię kroimy w plastry grubości około 0,5 cm.
  • Paprykę kroimy w niewielkie prostokąciki.
  • Paprykę i cukinię wkładamy do miski, polewamy kilkoma łyżkami oleju rzepakowego i dość mocno solimy. Całość mieszamy.
  • Na patyczki nadziewamy naprzemiennie mięso i warzywa. 
  • Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 7 szaszłyków.
  • Szaszłyki grillujemy na niewielkim żarze do miękkości mięsa. Właściwa temperatura na grillu to taka, gdy mięso i warzywa się nie przypalają w czasie grillowania. 
  • W moim przypadku szaszłyki były gotowe po 20 minutach grillowania. W połowie czasu grillowania, szaszłyki przewracamy na grillu, na drugą stronę. Warzywa będą al dente. Jeśli szaszłyki położymy na aluminiowej tacy, to robiąc większy żar i grillując szaszłyki około 35 minut, warzywa zmiękną.
  • Smacznego :)

37 komentarzy:

  1. Szczególnie uwielbiamy te warzywka jeszcze lekko chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię również miękkie, ale w takim szaszłyku nie da rady inaczej. Mięsko nie może być długo na grillu, bo zrobi się suche :)
      Zresztą ja z tych, co z grilla kochają najbardziej warzywa, Z tego co pamiętam dziewczyny, to Wy również :)

      Usuń
  2. Pyszniuteńko wyglądają te Twoje szaszłyki, piękne upieczone i kolorowe..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je, ale mi narobiłaś apetytu!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka jakie ładne, zgrabniutkie i oczywiście ta cukiniaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Jest mięsko i warzywko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie idealne! Szaszłyki prezentują się niezwykle apetycznie. Niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Aguś wspaniałe te szaszłyki, aż ślinka cieknie, a ja jeszcze nie robiłam grila w tym roku , jakoś nie było kiedy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu. My już kilka razy grillowaliśmy :)

      Usuń
  9. Co za pyszności! Aż mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne, uwielbiam szaszłyki, fajnie, że pogoda dopisała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na takie szaszłyki z chęcią bym się pokusiła :), choć za grillem nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudownie! Szkoda tylko, ze nie mam gdzie i kim zrobić grilla :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste i smaczne, aż chce się grillować i jeść!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobają mi się Twoje szaszłyki. Świetny pomysł na smaczną przekąskę na grilla. Niebawem długi weekend. Zapisuję Twoją propozycję na listę do ... zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny pomysł na grilla. Niestety nie mogę używać tradycyjnego - mieszkam w bloku. Mam nadzieje, ze na elektrycznym wyjdą tak samo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie korzystałam z grilla elektrycznego, ale powinno być OK.
      Miło mi, że przepis Ci się podoba. Życzę smacznego :)

      Usuń
    2. Piękne, smakowite i mocno sycące ;-)
      Osobiście preferuję wersję z pieca.

      Usuń
    3. To też jest sposób :)
      Ja z tych grillujących na działeczce :)

      Usuń
  16. Idealne :D Już wiem co jutro zaproponuję rodzince ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego. Pogoda ma być idealna na grilla :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...