Dzisiaj przepis na ciasto czekoladowe. Pomysł na to ciasto znalazłam, wiele lat temu, na stronie Moje Wypieki. Od tego czasu ciasto czekoladowe z cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni. Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo czekoladowe. A dzięki cukinii cudownie wilgotne. Zapraszam na ciasto czekoladowe z cukinią.
Składniki na ciasto:
340 g obranej, startej i odciśniętej cukinii
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
60 g kakao
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki polewy czekoladowej:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Wykonanie:
Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto.
Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy.
W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę.
Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej.
Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka.
Całość miksujemy jeszcze około 3 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2 - 3 porcjach jogurt i składniki sypkie z małej miski. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Na końcu dodajemy cukinię i posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blachę. Moja ma wymiary 24 x 40 cm.
Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie, wykonujemy polewę czekoladową.
Na patelnię wkładamy masło oraz czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście łyżką.
Smacznego :)
Pychotka, uwielbiam ciasto czekoladowe z cukinią, najlepsze na świecie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszne :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Skorzystam na pewno, dziękuję :) Cukinii w warzywniku wciąż dużo.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest warte grzechu :)
UsuńUwielbiam takie ciasta i kocham cukinię za to, że można ją wykorzystać na tysiące sposobów :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Cukinia jest uniwersalna. Niby na surowo sama szczególnego smaku nie ma, a tak wiele wnosi w potrawy :)
UsuńJadłam wiele ciast czekoladowych,jednak to wygląda oszałamiająco,napewno smakuje rewelacyjnie.Kusi mnie bardzo.Napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńPolecam. Jest naprawdę bardzo dobre :)
UsuńJadłam wiele ciast czekoladowych,jednak to wygląda oszałamiająco,napewno smakuje rewelacyjnie.Kusi mnie bardzo.Napewno zrobię. Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńAgnieszka bardzo ładny wypiek, cukinia i czekolada to doskonały zestaw :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńW najbliższym czasie upiekę, bo cukinii mam pod dostatkiem, a wiem że takie ciasto jest pyszne. W ubiegłym roku piekłam nieco inaczej, ale teraz wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńSłyszałam o tym cieście, ale jeszcze go nie próbowałam. Chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto :)
UsuńAgnieszko, zrobiłam :) Za 10 minut wyjmuję z piekarnika. Trzymaj kciuki! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki i mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
UsuńI mam nadzieję, że będzie smakowało :)
Pozdrawiam :)
Świetny przepis :) wykorzystam i zdam relacje
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :)
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzekoladowe, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń