Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno

Dzisiaj propozycja na letnie, upalne dni.  
Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno z galaretką i jeżynami.

Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno


Składniki:

200 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany 30%
80 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
3,5 czubatej łyżeczki żelatyny
2 galaretki

Wykonanie:

Małą tortownicę (u mnie w kształcie serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać.
Galaretki przygotowujemy około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania masy śmietankowo - jogurtowej. Każdą z nich, (u mnie galaretka pomarańczowa i niebieska galaretka frugo) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody.
Gdy galaretki będą wykazywały objawy gęstnienia, zabieramy się za masę jogurtowo - śmietankową.
Mleko zagotowujemy,  zdejmujemy z ognia. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i żelatynę i całość mieszamy do rozpuszczenia się cukru i żelatyny. Gdy mleko ostygnie, dolewamy jogurt oraz śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli mamy bardzo gęsty jogurt, całość można zmiksować blenderem.
Do tortownicy wlewamy pół masy białej i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.
Następnie wlewamy galaretkę frugo. Najlepiej lać ją na położoną na białej warstwie łyżkę. Nie uszkodzimy wówczas powierzchni masy śmietankowo - jogurtowej. Całość wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka stężeje, lejemy na nią resztę masy białej i ponownie całość wstawiamy do lodówki.
Na koniec na samej górze układamy jeżyny i zalewamy je galaretką. Całość ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Smacznego :-)

22 komentarze:

  1. Jakie ładne kolorki i ten wierzch. Cudownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i taki letni ten serniczek :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszło Ci te serce i jeszcze takie równe wszystkie warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda :):) perfekcyjnie jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze, kolorowe i pyszne sernikowe serduszko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze, kolorowe i pyszne sernikowe serduszko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze serduszko a te warstwy wyszły genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kupiłam niebieską galaretkę, bo mnie zauroczyła, a potem zastanawiałam się, jak ją wyeksponować w deserze :)

      Usuń
  8. Bardzo fajnie wygląda. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie wygląda. Bardzo lubię takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...