niedziela, 2 sierpnia 2015

Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

Kolejna propozycja na grilla. 
Tym razem szaszłyki wieprzowe z łopatki, boczku i cebulki.
Szaszłyki takie najlepiej jest przygotować dzień przed grillowaniem. Dzięki temu mięso skruszeje i będzie soczyście miękkie.


Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli


Składniki:

pół kilo łopatki
25 dag boczku surowego wędzonego
6 cebul
opakowanie przyprawy "marynata pikantna" do mięs i drobiu firmy Kamis
pół opakowania przyprawy "grill karkówka" firmy Kamis
olej

POST NIESPONSOROWANY

Wykonanie:
  • Do miseczki wsypujemy obie przyprawy i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna. Łopatkę myjemy, kroimy na kawałki o grubości około 1 cm .
  • Boczek kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm.
  • Cebulę kroimy na krążki grubości 0,5 cm.
  • Boczek i łopatkę wkładamy do dużego pojemnika i polewamy prawie całą marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso.
  • No koniec, na wierzchu mięsa rozkładamy pokrojoną cebulę i polewamy ją resztą marynaty.
  • Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na jeden dzień, lub przynajmniej na kilka godzin.
  • Następnego dnia na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, boczek i cebulę. Kolejność dowolna.
  • Szaszłyki są gotowe do grillowania. Z tej ilości składników wyjdzie 6 szaszłyków.
  • Szaszłyki grillujemy do miękkości mięsa :)
  • Smacznego :)






Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli

18 komentarzy:

  1. Piękne, rumiane, nawet czujemy ten zapach :) mniam mniam...pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szaszłyki prezentują się znakomicie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym! Na pewno są przepyszne. Uwielbiam potrawy z grilla, a szaszłyki jakoś tak szczególnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sam raz na długi weekend, tym bardziej, ze kupiłam patyczki do szaszłyków.

    OdpowiedzUsuń
  5. Za boczkiem nie przepadam, ale karkówkę w takiej formie robiłam dla męża :) Inny pomysł na szaszłyki to kiełbaska, papryka, pieczarki, cebulka, a pod koniec grilowania kładę na nie plasterki sera żółtego :) pycha - że się trochę pochwalę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwal się, chwal :)
      Fajny pomysł na szybkie szaszłyki. Można przygotować tuż przed położeniem na grilla. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ostatnio chodziły za mną szaszłyki i mnie znalazły ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za szaszłykami, ale te wyglądają wyjatkowo super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sorry, ale kostka 1x1cm mięsa i 0,5cm wielkości kostka boczku to nieporozumienie...po smażeniu/gillowaniu/pieczeniu zostanie z nich skwarek...sugeruję staranniejsze opracowywanie i opisywanie przepisów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie jest napisane, że to ma być kostka o wymiarach 1 cm x 1 cm? Kawałki mają mieć grubość 1 cm.
      Zobacz, jak wygląda zdjęcie. To nie jest skwarek, tylko miękkie, niewysuszone mięso. Zdjęcia pokazują proces przygotowywania szaszłyków i są pomocne przy korzystaniu z przepisu. I na żadnym nie ma kostki o wymiarach 1 cm x 1 cm.
      Proszę nie wyładowywać swoich frustracji na moim blogu.
      Jeśli natomiast grillowanie sprawia Ci problemy i chcesz się nauczyć jak zrobić mięso, które nie jest skwarkiem, to po prostu zapytaj. Chętnie pomogę.

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Spodobał Ci się przepis? Daj G+
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...