Migdałowe ciasto z malinami- delikatne, pachnące malinami i dzięki mące migdałowej wilgotne.
Składniki na ciasto:
160 g miękkiego masła
170 g cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu)
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
50 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Ponadto:
szklanka malin
50 g płatków migdałowych
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
- Tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera.
- Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę.
- Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste.
- Ciasto wykładamy na blaszkę.
- Na wierzchu równomiernie rozkładamy maliny oraz migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta, sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone. Wbijcie go na środku ciasta, pomiędzy malinami. Patyczek powinien być suchy.
- Smacznego :)
Wspaniałe ciacho :) Nie wątpię, że pachnie i smakuje obłędnie :D
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się świetnie i na pewno tak smakuje 😊
OdpowiedzUsuńMmiam, ależ cudnie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto musi być pyszne, połączenie malin i migdałów brzmi bosko :)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto! połaczenie migdałów i malin, extra
OdpowiedzUsuńTakiemu ciachu się nie odmawia ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy mąkę migdałowa i super łączy się z owocami :)
OdpowiedzUsuńWyśmienite ciasto! Patrzę i jem oczami <3
OdpowiedzUsuńMigdały i maliny? O mój Boże, jakie to musi być dobre!
OdpowiedzUsuńFajne ciasto Aguś, mniam :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto zrobiłaś Aguś :-)
OdpowiedzUsuńNie odmówiłabym kawałka takiego ciasta! :)
OdpowiedzUsuń