Składniki:
2 kg pomidorów
0,5 - 0,75 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
100 g czerwonej soczewicy
Wykonanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i wkładamy do garnka. Dolewamy bulion, dodajemy czosnek. Gotujemy 1 godzinę. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Dodajemy soczewicę. Gotujemy 45 minut.
- Miksujemy blenderem. Ponownie solimy i pieprzymy do smaku.
- Podajemy z makaronem lub czosnkowymi grzankami.
- Smacznego :)
Świetne połączenie - pomidory i soczewica rewelacyjnie ze sobą się komponują :)
OdpowiedzUsuńZupa pomidorowa to nasza ulubiona zupa :)
OdpowiedzUsuńLubie pomidorową zupę, ale nie robiłam jej jeszcze z soczewicą :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńz soczewicą jest najlepsza. ma wspaniały smak! polecam wszytskim
OdpowiedzUsuńPyszna :) Teraz bardzo często mam ochotę na takie zupki :)
OdpowiedzUsuńPychotka, lubię takie zupki☺
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada zazdroszczę umijętności :P
OdpowiedzUsuń