Składniki:
pół pęczka zielonych szparagów
2 jajka
łyżeczka masła
2 - 3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
- Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę.
- Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Odstawiamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Solimy je oraz pieprzymy i podsmażamy do zrumienienia i zmięknięcia.
- Podczas smażenia szparagi obracamy. Po około 6 - 8 minutach, gdy szparagi są gotowe, dodajemy do nich masło.
- Gdy masło się rozpuści, na patelnię wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie między szparagami.
- Patelnię przykrywamy i omlet podsmażamy, aż się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.
- Smacznego :)
Wiosennie...
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
:)
Super, mam akurat szparagi i jajka, więc wiem już co będzie na kolację :)
OdpowiedzUsuńJa chętnie się skuszę, bo uwielbiam omlety prawie ze wszystkim :P
OdpowiedzUsuńSzparagi? Czemu nie! :)
Kocham zielone szparagi pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńI jest pomysł na smaczne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa omleta mamy zawsze ochotę :D
OdpowiedzUsuńPyszny omlecik :D Ja właśnie rozpoczęłam sezon na szparagi i zainspirowałam się jednym z Twoich obiadków - zapraszam więc do mnie na blog, zobaczyć co takiego mi wyszło :D
OdpowiedzUsuńProste, szybkie i pyszne- czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńOmlet zawsze jest dobry☺
OdpowiedzUsuńAle apetyczny! Omlet idealny :) Codziennie mogłabym tak zaczynać dzień :)
OdpowiedzUsuńSmakowity omlecik, mniam! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i często serwuję sobie podobne śniadania :)
OdpowiedzUsuńSmaczna propozycja na omlecik -:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szparagi. W takim wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam w domu szparagów, bo zamarzył mi się taki na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuńsuper ! wuielbiam takie smaki !
OdpowiedzUsuńsuper blog polecam !
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńbardzo fajna lekturka oby tak dalej !
OdpowiedzUsuń