Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami

Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach.
 
Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami


Składniki:

0,3 -0,4 kg świeżego łososia
8 - 10 pomidorów koktajlowych
1 czubata łyżeczka suszonego oregano (polecam zioła Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich 
pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Łososia oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 - 3 kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia.
  • Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce mieszamy: oregano, zioła prowansalskie, bazylię, czosnek, oliwę i szczyptę soli.
  • Rybę solimy i pieprzymy.
  • Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty.
  • Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy.
  • Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 
  • Nagrzewamy piekarnik. 
  • Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, że matowa strona folii aluminiowej ma być po stronie zewnętrznej.
  • Łososia pieczemy 20 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przez 15 minut piekę pod przykryciem, na ostatnie 5 minut zdejmuję folię aluminiową.
  • Smacznego :)

41 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia - to przepyszna ryba i nigdy mi się nie nudzi. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja, ma same plusy - szybka, jednogarnkowa i pożywna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś jest jedyną rybą którą jadam , no może jeszcze sola, uwielbiam po prostu, a Twój kochana tak pięknie wygląda że aż ślinka cieknie :) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię wiele ryb, ale łososia jadam najczęściej :)

      Usuń
  4. Wow! Oj jak ja bym zjadła takiego łososia  .

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka rybka to niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię łososia, a w pomidorowym sosie musi być super:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łosoś to nasza ulubiona rybka :D Następnym razem też wrzucimy do niego pomidorki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna rybeczka, ładnie podana zachęca do skosztowania.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aguś ale pysznie wygląda, bardzo lubię łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łososia nie jadłam w takiej postacji.Muszę sprubowac.Jadlam rybe pieczona w ciescie francuskim.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie Małgosiu :)
      Taki łosoś rozpływa się w ustach :)

      Usuń
  11. Łososia to ja zawsze i wszędzie chętnie zjadam. Pieczonego z pomidorami też robię na różne sposoby. Ależ mi zapachniało.. ummm... mniam... te zioła, pomidory... Narobiłaś mi smaka Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie podana rybka, świetna inspiracja

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię łososia a takie wersji wygląda niezwykle smakowicie :). Będę musiała spróbować bo ja najczęściej robię na parze.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam pieczonego łososia ! taki w ziołach i z pomidorkami smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super obiad. Jak już wspominałam nieraz - uwielbiam ryby, a takie ciekawie przyrządzone lubię jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo smaczne i szybkie danie... pomidorki są pyszne a łosoś taki delikatny

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam łososia. Robię często z serkiem philadelfia i z cukinią. Pyszne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...