Łosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
0,3 -0,4 kg świeżego łososia
8 - 10 pomidorów koktajlowych
1 czubata łyżeczka suszonego oregano (polecam zioła Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich
pół płaskiej łyżeczki suszonej bazylii
2 -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Łososia oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 - 3 kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
- Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia.
- Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce mieszamy: oregano, zioła prowansalskie, bazylię, czosnek, oliwę i szczyptę soli.
- Rybę solimy i pieprzymy.
- Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty.
- Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy.
- Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik.
- Naczynie z łososiem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Należy pamiętać, że matowa strona folii aluminiowej ma być po stronie zewnętrznej.
- Łososia pieczemy 20 minut. Ja piekę w 175 stopniach, na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przez 15 minut piekę pod przykryciem, na ostatnie 5 minut zdejmuję folię aluminiową.
- Smacznego :)
uwielbiam łososia - to przepyszna ryba i nigdy mi się nie nudzi. mniam!
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię łososia :)
UsuńPyszna propozycja, ma same plusy - szybka, jednogarnkowa i pożywna :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńŁosoś jest jedyną rybą którą jadam , no może jeszcze sola, uwielbiam po prostu, a Twój kochana tak pięknie wygląda że aż ślinka cieknie :) mniam:)
OdpowiedzUsuńJa lubię wiele ryb, ale łososia jadam najczęściej :)
UsuńAbsolutnie cudowna ryba! :)
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać :)
UsuńWow! Oj jak ja bym zjadła takiego łososia .
OdpowiedzUsuńTaka rybka to niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo lubię łososia, a w pomidorowym sosie musi być super:-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo fajny :)
UsuńŁosoś to nasza ulubiona rybka :D Następnym razem też wrzucimy do niego pomidorki :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńFajna rybeczka, ładnie podana zachęca do skosztowania.
OdpowiedzUsuńKocham rybki:)
OdpowiedzUsuńJa również Małgosiu :)
UsuńAguś ale pysznie wygląda, bardzo lubię łososia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Pozdrawiam :)
UsuńŁososia nie jadłam w takiej postacji.Muszę sprubowac.Jadlam rybe pieczona w ciescie francuskim.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Małgosiu :)
UsuńTaki łosoś rozpływa się w ustach :)
Łososia to ja zawsze i wszędzie chętnie zjadam. Pieczonego z pomidorami też robię na różne sposoby. Ależ mi zapachniało.. ummm... mniam... te zioła, pomidory... Narobiłaś mi smaka Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńNie ma rady Krysiu :)
UsuńMusisz zrobić :)
Fajnie podana rybka, świetna inspiracja
OdpowiedzUsuńCieszę się Marta :)
UsuńBardzo lubię łososia a takie wersji wygląda niezwykle smakowicie :). Będę musiała spróbować bo ja najczęściej robię na parze.
OdpowiedzUsuńKasiu spróbuj koniecznie. Jest pyszny :)
UsuńUwielbiam pieczonego łososia ! taki w ziołach i z pomidorkami smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMasz rację :)
UsuńO! Pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie, że przepis się podoba :)
UsuńAleż pyszności! Kradnę!
OdpowiedzUsuńOczywiście. Daj znać, czy smakowało :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńSuper obiad. Jak już wspominałam nieraz - uwielbiam ryby, a takie ciekawie przyrządzone lubię jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję Agnieszko :)
bardzo smaczne i szybkie danie... pomidorki są pyszne a łosoś taki delikatny
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńUwielbiam łososia. Robię często z serkiem philadelfia i z cukinią. Pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Z serkiem jeszcze nie robiłam :)
Usuń