Zupę pomidorową lubię w wielu wariantach, ale ta jest chyba najlepsza. Zupa pomidorowa a'la Caprese, pięknie pachnie bazylią. Jest zrobiona z dojrzałych, letnich pomidorów. Głębokiego smaku nadaje jej podsmażony czosnek i dobrej jakości oliwa. Smaku dopełniłam mozzarellą, która pod wpływem ciepła zupy zrobiła się mięciutka i lekko ciągnąca. Jeśli jednak wolicie wersję bardziej klasyczną, można zamiast mozzarelli podać ją z grzankami.
Składniki:
1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów
2 łyżki oliwy do smażenia
1 duża cebula
4 duże ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka brązowego cukru
2 czubate duże łyżki siekanych listków świeżej bazylii
250 ml bulionu warzywnego (można użyć bulionu z kostki)
sól
pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
mozzarella - 2 kulki
Wykonanie:
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy 2 łyżki oliwy i podsmażamy aż cebula się zeszkli i lekko podrumieni.
- Gdy cebula jest gotowa, odgarniamy ją na bok i na wolne miejsce dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Czosnek podsmażamy 3 minuty. Ma się leciutko podrumienić i zacząć pięknie pachnieć.
- Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pomidory oraz cukier i całość gotujemy 40 minut.
- Dodajemy bazylię i całość miksujemy blenderem.
- Dodajemy bulion oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze 10 minut.
- Zupę wyłączamy, dodajemy oliwę extra vergine, mieszamy.
- Do miseczek wkładamy pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i wlewamy bardzo gorącą zupę.
- Smacznego :)
Pyszna,aromatyczna, mniam :) miłego dnia Aguś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu. Masz rację. Ta zupa jest pyszna :)
UsuńNie przepadam za zupami, ale ta wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPomidorowa zawsze mile widziana. I ta mozarella... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam pomidorową. Każdą wersję :) Ale ta z mozzarellą jest the best :)
UsuńUwielbiam pomidorówkę - i choć robiłam ją wiele razy - nigdy mi nie wychodzi taka jak u mamy jem...
OdpowiedzUsuńU mamy zawsze smakuje najlepiej :)
UsuńMniam, taka z mozzarellą musi być super! Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Natalia :)
UsuńPomidorowa w bardzo fajnej odsłonie :D
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka :-) uwielbiam pomidorową na wszystkie sposoby :-)
OdpowiedzUsuńJa również Marzenko :)
UsuńPomidorowa... to moja ulubiona zupa. W każdej wersji. Już czuję smak i zapach Twojej zupy. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
Usuńdo pomidorowej zupy mam zawsze słabośc :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha! swietny pomysł
OdpowiedzUsuńrobiłam taką zupkę niedawno - jest naprawdę wspaniała. zarówno z mozzarellą, jak i z żółtym serem smakuje wybornie. smak lata. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńZjadłabym taką i z mozzarellą, i z grzankami :) Bardzo apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko :)
UsuńUwielbiam pomidory wszelkie ich pochodne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSą tu wszystkie składniki, które uwielbiam, a zupa prezentuje się pysznie, więc na pewno to wypróbuję u siebie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńPomidorowa - ulubiona zupa mojego meza:)
OdpowiedzUsuńOna nigdy się nie nudzi :)
UsuńMusi być pyszna...
OdpowiedzUsuńNie musi, ona jest pyszna. A ta mozzarella... pycha :)
UsuńJuż jak byłam mała to pomidorówka była moją ulubioną zupą. Twój przepis prezentuje się bardzo pysznie, aż zatęskniłam za jej smakiem. :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia, póki są pyszne, letnie pomidory :)
UsuńPyszna i z dodatkiem sera, mniamm.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKapitalna! Zabieram talerz :)
OdpowiedzUsuńOczywiście.
UsuńZachęcam do zrobienia :)