Dzisiaj kuszę przekąską. Mam dla Was pieczarki faszerowane kaszę jaglaną i mozzarellą. Farsz ma aromat podsmażonej cebulki, czosnku i oregano.
Składniki:
500 g średnich pieczarek (u mnie było ich 15)
50 g kaszy jaglanej
duża cebula (ja użyłam czerwonej)
kilka łyżek oliwy do smażenia
3 ząbki czosnku
łyżka siekanej świeżej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka oregano
około 80 g mozzarelli
sól
pieprz
Wykonanie:
- Pieczarki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wyłamujemy z nich korzonki.
- Grzyby solimy, pieprzymy (głównie środki) i do każdej pieczarki wlewamy pół łyżeczki oliwy.
- Ogonki pieczarek drobno kroimy.
- Kaszę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minutę. Po tym czasie przepłukujemy ją dokładnie zimną wodą.
- Przepłukaną kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (15 - 20 minut). Odcedzamy.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Cebulka powinna zmięknąć.
- Do miękkiej cebulki dodajemy pokrojone ogonki pieczarek. Całość pieprzymy, troszkę solimy do smaku i podsmażamy. Ogonki powinny się lekko zrumienić.
- Na koniec dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy i razem chwilkę podsmażamy (około 2 minuty).
- Do tak przygotowanego farszu dodajemy natkę pietruszki, płaską łyżeczkę oregano i kaszę jaglaną. Całość mieszamy i chwilę (1 - 2 minuty) razem podsmażamy. Próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek.
- Na wierzch farszu nakładamy mozzarellę.
- Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dół naczynia nie trzeba nic wlewać, ani go wykładać papierem. Pieczarki się nie przykleją.
- Pieczarki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy (bez przykrycia) w temperaturze 175 stopni przez 25 - 30 minut. Przez pierwsze 15 minut zapiekam z włączoną tylko grzałką dolną (bez termoobiegu). Przez kolejne 10 -15 minut zapiekam z włączoną grzałkę dolną i górną.
- Przed podaniem możemy, dla ozdoby, posypać posiekana natką pietruszki.
- Smacznego :)
jak nie lubię pieczarek, tak tych bym bardzo chętnie spróbowała :)
OdpowiedzUsuńDanie świetnie wpasowałoby się w mój jadłospis :) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńŚwietny pomysł! Prezentują się bajecznie smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper, bardzo kusząca przekąska :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię faszerowane pieczarki w każdej postaci :) Bardzo lubię także to gustowne naczynie w kratkę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Ja również lubię to naczynie żaroodporne :)
UsuńPyszna przekąska, bardzo lubię dobrze posolone muszą być :)
OdpowiedzUsuńW pieczarkach sól to podstawa smaku :)
UsuńPyszne :-) uwielbiam faszerowane pieczarki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy pieczarki a takie faszerowane to już w ogóle <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie nadziane te pieczarki, mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam pieczarki we wszystkich postaciach:)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :)
UsuńDawno nie jadłam pieczonych pieczarek, ale pamiętam, że są pyszne. Kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
UsuńJuź dawno nie robiłam, narobiłaś mi apetytu 😊
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper przekąska na spotkania ze znajomymi albo imprezy :) Smaczna, pożywna i zdrowa!
OdpowiedzUsuńNa imprezki idealna :)
UsuńTakie pieczarki to ja bym podała jako ciepłą przekąskę na jakiejś imprezie :)
OdpowiedzUsuńPewnie. Będzie idealna :)
Usuńmniam! :) dawno nie jadłam faszerowanych pieczarek !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj Aguś ale mi chęci narobiłaś , to ja poproszę jedną pieczareczkę :)
OdpowiedzUsuńJuż podaję :)
Usuńświetna opcja na lekką kolację :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie przepadam za grzybami ale te zapowiadają się bardzo ciekawie ;-)
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję taki farsz u siebie ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBrzmi interesująco! Mniam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle to musi być pyszne! *.*
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że jest pyszne :)
Usuń