Kurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :)
Składniki:
4 kotlety schabowe
sól
pieprz
kilka łyżek oleju
4 średnie cebule
300 g kurek
150 ml śmietany 30 %
Wykonanie:
- Całe danie wykonamy na jednej, dużej patelni - rondelku, do której mamy pokrywkę.
- Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem z obu stron.
- Mięso, z obu stron, posypujemy solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości gorącego oleju. Na patelnię jednorazowo kładziemy maksymalnie po 2 kotlety. W przeciwnym razie kotlety zamiast się rumienić, będą puszczać sok.
- Gdy kotlety ładnie się zarumienią, odkładamy je na talerz.
- Na tłuszcz z podsmażania kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją, pieprzymy i podsmażania do zmięknięcia. Jeśli zajdzie potrzeba, można dodać trochę oleju.
- Gdy cebulka się podsmaży, układamy pod nią kotlety. Całość zalewamy 1 szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut.
- Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części.
- Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy 5 minut bez przykrycia.
- Smacznego :)
Wspaniała propozycja na obiad. Pyszny schab, pyszny sos... czego chcieć więcej? Buziaki Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńBuziaczki Krysiu :)
UsuńPyszny obiadek, u mnie podobny ale z indykiem :)
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać z kurek :)
Usuńwygląda obłędnie!:D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńKurki są absolutnym hitem i kulinarnym "must have" ;) Twoje danie prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się i dziękuję bardzo :)
UsuńPrzepyszny obiadek, idealny na niedzielę:)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńNiby zwykły schabik a w jakim ciekawym wydaniu :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPychotka! Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAguś bardzo apetycznie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńPyszne mięsko w przepysznym sosie - mniam <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgnieszka, znakomite mięsko i te kurki...cudo.
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu. Pozdrawiam :)
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZgadzam się z każdym Twoim słowem :) Pyszności! Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńPrawda :)
UsuńKurki to jedne z tych rzeczy, które kocham nad życie. Przepis zdecydowanie dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńMoje smaki:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńJa poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńjak dla mnie obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńObiadek marzenie, przepysznie
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzgadzam się, uwielbiam dodatek kurek :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię odwiedzać ten blog
OdpowiedzUsuńŚwietne danie jeśli mogę coś dodać od siebie pietruszka będzie idealnie pasowała do całości Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń