Dzisiaj propozycja na lekko pikantny schab w ziołach, cebuli i czosnku. Pikantności nadaje mu kolorowy pieprz i chili. Aromatu tymianek, rozmaryn, cebula i czosnek.
Składniki:
0,5 kg schabu - 4 kotlety
mielony pieprz kolorowy- ilość wedle uznania
sól- ilość wedle uznania
1,5 czubatej łyżeczki majeranku
1/4 płaskiej łyżeczki chili
olej rzepakowy do podsmażenia kotletów
2 duże cebule
1 płaska łyżeczka tymianku (u mnie Skworcu)
1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu
5 ząbków czosnku
Wykonanie:
- Mięso z obu stron rozbijamy tłuczkiem.
- Każdego kotleta (z obu stron) solimy i posypujemy kolorowym pieprzem. Następnie kotlety oprószamy majerankiem oraz delikatnie chili.
- Tak przygotowane mięso odkładamy na pół godziny.
- Po tym czasie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 5- 6 łyżek). Zrumienione kotlety przekładamy na talerz.
- Cebulę kroimy na plasterki, czosnek w drobną kosteczkę.
- Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę. Cebulę solimy, posypujemy tymiankiem oraz rozmarynem i podsmażamy do lekkiego zmięknięcia.
- Gdy cebulka jest podsmażona, dodajemy czosnek i całość razem podsmażamy jeszcze 3 minuty.
- Do tak przygotowanej cebuli wkładamy kotlety. Mięso układamy pod cebulą, dolewamy około 150 ml gorącej wody i dusimy około 30 - 40 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.
- Smacznego :)
CHętnie bym zjadła taki obiad
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńMój mąż byłby zachwycony takim schabem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny i aromatyczny:) u mnie też musi być często mięso :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
Usuńwspaniały obiad!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczna propozycja na obiadek dla mięsożerców :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo apetycznie przygotowałaś ten schabik. Na taki obiad chętnie bym się wprosiła, bo ślinka cieknie na sam widok. Miłego weekendu Agnieszko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu. Miłego weekendu :)
UsuńTy to zawsze nam wielkiego apetytu na mięsko narobisz mimo, że na co dzień za nim nigdy nie tęsknimy :P
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać dziewczyny :)
UsuńJuz czuje jego wspaniały aromat :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAgnieszka ale schabik, musi cudownie pachnieć.
OdpowiedzUsuńPachnie bardzo fajnie :)
UsuńŚwietny pomysł na schab. Musi być pysznie
OdpowiedzUsuńJest :)
UsuńTeż tak robię, najpierw podsmażam a potem dusze, pycha !
OdpowiedzUsuńIdealny sposób, aby schab był mięciutki i wilgotny :)
UsuńSuper alternatywa dla schabowego!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńnie jadłam w takim wydaniu, ciekawy pomysł i jest od razu sosik :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
Usuńbardzo fajna wersja schabiku :) w sam raz na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńMniam Aguś ale pyszności, super propozycja na obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńRewelacja :) Mniam ....
OdpowiedzUsuńDoskonały! Pyszny i aromatyczny schabik :D
OdpowiedzUsuńOooo... taki schabik to my bardzo lubimy:) delikatny, kruchuteńki i niezwykle aromatyczny - pyszota!
OdpowiedzUsuńPychotka, to prawda :)
UsuńAle pyszna wersja schabu ,mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZastanawiam się jak by to zrobić,żeby wprosić się do Ciebie na taki smakowity obiad :)
OdpowiedzUsuńZaproszenie to nie problem, gorzej z odległością :)
Usuń