Domowe wafelki

Dzisiaj zachęcam do zrobienia domowych wafelków. Tak przygotowane wafle są smakiem mojego dzieciństwa. Słodkie, dość kaloryczne, ale bardzo dobre. Zrobione koniecznie z powidłami śliwkowymi. Tak przygotowywała je moja mama :)


Domowe wafelki


Składniki:

150 g miękkiego masła
130 ml cukru pudru
płaska łyżeczka cukru z wanilią
czubata łyżeczka kakao
powidła śliwkowe -około 200 g
opakowanie wafli

Wykonanie:
  • Masło wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed robieniem wafli. Musi być miękkie.
  • Masło i cukier puder umieszczamy w misce i miksujemy robotem kuchennym, aż do uzyskania  jasnej, gładkiej, puszystej masy. Pod koniec ucierania dodajemy cukier waniliowy.
  • Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 części. Każdą z tych części masy pokryjemy jedną warstwę wafli. Do jednej z nich dosypujemy kakao i całość miksujemy, do czasu połączenia się składników.
  • W moim opakowaniu wafli było 6 andrutów. Do wysmarowania było więc 5 warstw. 2 warstwy wysmarowałam przygotowaną masą waniliową, 1 warstwę pokryłam masą kakaową, 2 warstwy przełożyłam powidłami śliwkowymi. Masę maślaną najlepiej jest rozprowadzać po waflach długą, płaską szpatułką.
  • Wafle dociskamy, foliujemy i wkładamy na 2 - 3 godziny do lodówki. Po tym czasie można je pokroić. Podajemy schłodzone.
Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie Aguś :)a wiesz że ja jeszcze nie robiłam takich z masą maślaną , zawsze z mlekiem w proszku , muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają po prostu cudownie, muszę takie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z kremem i powidłami - najlepsze na świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś ale wspaniale wyglądają :-) porywam kilka i zabieram ze sobą, przepis również :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię wafelki. Sama też robię, bo nie ma to jak domowe. Ale pomysł z dodaniem powideł śliwkowych do świetny pomysł. Chętnie wypróbuje następnym razem, jak będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Krysiu. Ty pewnie masz powidła swojej roboty- takie są do tego najlepsze.

      Usuń
  6. Pychotka, ja robię jeszcze z mlekiem w proszku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne wafelki! Te sklepowe mogą się schować do kąta. Twoje wygladają bajecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie batoniki domowej roboty .My dość często kiedyś robiliśmy andruty

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszka wafelki wyglądają jak spod igły, znakomicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie, ale chyba są mega słodkie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie, ale słodycz wafelków przełamują powidła śliwkowe. One tu odgrywają ważną rolę :)

      Usuń
  11. My nigdy z powidłami ich nie robiłyśmy ale skoro te z nimi są to już je kochamy, bo powidła mogłybyśmy jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ich smak aż przez ekran poczułam! :) My ostatnio robimy kajmaki, które wszędzie się sprawdzają - na domówce, podczas odwiedzin i jako przekąska :) Pozdrowienia.
    Aleksandra Kasprzyk

    OdpowiedzUsuń
  13. Wafle to też mój smak dzieciństwa moja mama robiła pyszne wafle i do tego jej krem własnej roboty po prostu poezja.
    Pozdrawiam- Siostry Dają Radę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę zrobić domową wersję :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Teściowa co święta robi domowe wafelki. T prosty, ale i jeden ze smaczniejszych deserów :) Twoja wersja jest trochę bogatsza od tej, którą znam i zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoje wafelki wyglądają bardzo profesjonalnie :D Na pewno jeszcze lepiej smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja znam te wafelki w innej wersji. Z masą maślaną i kakaową. Twoja przypadła mi do gustu :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności Aguś, jak ja bardzo lubię słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...