Biała kiełbasa pieczona z cebulą

Dzisiaj zapraszam na danie proste, nie wymagające prawie pracy.
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą i aromatyzowana majerankiem. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne. 

Biała kiełbasa pieczona z cebulą


Składniki:

4 białe kiełbasy
3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
oliwa

Wykonanie:
  • Cebulę obieramy, kroimy na krążki, wrzucamy na patelnię, wlewamy kilka łyżek oliwy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majeranek. Tak przygotowaną cebulę podsmażamy, na małym ogniu, około 10 - 15 minut. Cebulka musi zmięknąć, nie zmieniając koloru. 
  • Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę, na niej układamy kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia.
Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Pysznie pomyślane. Bardzo lubię białą kiełbasę, ale pieczonej jeszcze nie jadłam. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko, danie proste, jak piszesz, ale jakże apetyczne. Lubię białą kiełbasę i zawsze ją podaję na święta wielkanocne i koniecznie musi pachnieć majerankiem... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taką kiełbaskę z cebulką :)miłego wieczorku Aguś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasami najprostsze dania są najsmaczniejsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana uwielbiam tak przygotowaną kiełbasę białą, robi ją zawsze mój tato :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdy robię kiełbasę zawsze zostawiam sobie białej, uwielbiam ją na różne sposoby. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie kojarzy mi się ze świętami! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ apetyczna kiełbaska! Na sam widok pracują wszystkie kubki smakowe :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Od paru dni właśnie marzymy sobie o takiej domowej białej kiełbasce zapiekanej w cebuli jaką robi nasza mama :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapiekaną białą kiełbaskę bardzo lubię i często eksperymentuję z jej smakami

    OdpowiedzUsuń
  11. Szybko, prosto ale za to z jakim smakiem. Pieczemy białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami. Zawsze kojarzy nam się właśnie ze świętami wielkanocnymi.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste, pyszne i jakie pożywne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam białą kiełbasę - taka podpieczona z cebulką prezentuje się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Biała kiełbasa zawsze kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Pyszna i prosta potrawa własnie na takie święto :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...