Biała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą i aromatyzowana majerankiem. Jest to również propozycja na białą kiełbasę podawaną na Święta Wielkanocne.
Składniki:
4 białe kiełbasy
3 cebule
1 czubata łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
oliwa
Wykonanie:
- Cebulę obieramy, kroimy na krążki, wrzucamy na patelnię, wlewamy kilka łyżek oliwy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy majeranek. Tak przygotowaną cebulę podsmażamy, na małym ogniu, około 10 - 15 minut. Cebulka musi zmięknąć, nie zmieniając koloru.
- Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę, na niej układamy kiełbasę. Całość wkładamy do piekarnika i zapiekamy 50 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem i bez przykrycia.
Pysznie pomyślane. Bardzo lubię białą kiełbasę, ale pieczonej jeszcze nie jadłam. Świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, danie proste, jak piszesz, ale jakże apetyczne. Lubię białą kiełbasę i zawsze ją podaję na święta wielkanocne i koniecznie musi pachnieć majerankiem... mniam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie z majerankiem. To prawda Krysiu :)
UsuńUwielbiam taką kiełbaskę z cebulką :)miłego wieczorku Aguś :)
OdpowiedzUsuńMiłego Asiu :)
UsuńCzasami najprostsze dania są najsmaczniejsze :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńKochana uwielbiam tak przygotowaną kiełbasę białą, robi ją zawsze mój tato :-)
OdpowiedzUsuńRównież uważam, że jest pyszna :)
UsuńGdy robię kiełbasę zawsze zostawiam sobie białej, uwielbiam ją na różne sposoby. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Elu :)
UsuńZdecydowanie kojarzy mi się ze świętami! :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna kiełbaska! Na sam widok pracują wszystkie kubki smakowe :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOd paru dni właśnie marzymy sobie o takiej domowej białej kiełbasce zapiekanej w cebuli jaką robi nasza mama :D
OdpowiedzUsuńZapiekaną białą kiełbaskę bardzo lubię i często eksperymentuję z jej smakami
OdpowiedzUsuńSzybko, prosto ale za to z jakim smakiem. Pieczemy białą kiełbasę z cebulą i pieczarkami. Zawsze kojarzy nam się właśnie ze świętami wielkanocnymi.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
Proste, pyszne i jakie pożywne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą kiełbasę - taka podpieczona z cebulką prezentuje się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBiała kiełbasa zawsze kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Pyszna i prosta potrawa własnie na takie święto :)
OdpowiedzUsuń