Pyzy z mięsem

Dzisiaj zapraszam na  pyzy z mięsem.


Pyzy z mięsem


Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje):

1,5 kg obranych ziemniaków
1 jajko
200 ml mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

2 cebule
5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oliwy
0,5 kg karkówki mielonej
2 czubate łyżeczki majeranku
pieprz do smaku
sól do smaku

Okrasa:

300 g boczku surowego wędzonego
2 cebule
kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi potrzeba)

Przygotowanie farszu:
  • Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie do zeszklenia cebuli.
  • Gdy cebula jest gotowa, dodajemy mięso, rozprowadzamy je łyżką po całej patelni i podsmażamy około 3- 4 minuty. W międzyczasie całość mieszamy.
  • Dodajemy majeranek, pieprz i sól, całość mieszamy i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Farsz jest gotowy, gdy mięso zmieni kolor. 
  • Farsz studzimy.

Wykonanie klusek:
  • 1 kg ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem. Ziemniaki studzimy.
  • 0,5 kg ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odsączamy na sitku. Sitkiem możemy przez chwilę poruszać, wykonując ruchy okrężne. Ułatwia to odsączenie nadmiaru soku. 
  • Ziemniaki łączymy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, sól i całość dokładnie wyrabiamy. 
  • Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kulki o średniej wielkości. Z tej ilości ziemniaków wyszło mi 16 klusek.
  • Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoniach na placek grubości około 0,5 - 0,6 mm. Na środek placka nakładamy około 2 czubatych łyżeczek farszu i zlepiamy brzegi, nadając pyzom kształt kluski podłużnej lub kulistej. 
  • Pyzy wrzucamy partiami (po 5 - 6 sztuk) na osoloną gorącą wodę. Woda ma być wrząca, ale ma się gotować bardzo lekko. W przeciwnym wypadku pyzy mogą się rozpaść. Pyzy gotujemy około 11 minut. 
  • Podajemy okraszone cebulką, boczkiem lub cebulką z boczkiem. Ja podałam je okraszone cebulką z boczkiem. W tym celu boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni (podczas podsmażania dodałam trochę oliwy). Gdy boczek był gotowy, dodałam cebulkę pokrojoną w kostkę. Całość lekko osoliłam i podsmażyłam na małym ogniu do zeszklenia cebuli.  
Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Często widzimy jak takie pyzy robi się w programach telewizyjnych lub na blogach ale nigdy nie miałyśmy okazji ich jeść, u nas się po prostu takich nie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostały jeszcze jakieś pyzy? Bo jak tak, to jutro nie gotuję, tylko przyjeżdżam do Ciebie :-) Aż się głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś jadłem bez opamiętania ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj narobiłaś mi ochoty, od razu przypomniał mi się kołduny których u mnie już dawno nie było

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie dania :-) pyszności Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię. Bardzo :) Ale nie mam ostatnio czasu żeby takie zrobić, więc chętnie wprosiłabym się do Ciebie na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale smakowicie wyglądają! Ja także wprosiłabym się na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pyzy z mięsem a tak dawno ich nie robiłam :) Aguś dzięki za przypomnienie :) muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko
    chcielibyśmy być teraz u Ciebie, bo na pewno jeszcze unoszą się zapachy smażonego mięska i cebulki a poza tym podsmażane pyzy też smakują wybornie:)
    Narobiłaś nam smaku.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak j abym zjadła takich tomowych- tylko ta robota .... ale będę robić kartacze. Uprę się ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami mam taką chęć na zjedzenie, że robota mnie nie przeraża :)

      Usuń
  11. uwielbiam, ale jem bardzo rzadko bo mam lenia, żeby je robić :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie domowe są zawsze idealne ! Tego typu dania robię na wyjątkowe okazje, bo choć moze nie wyglądam, za bardzo się lenię, aby je robić częściej, choć uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyzy! Ojej! Całe wieki ich nie jadłam :) Uwielbiam je, ale zapomniałam o nich :))) Dzięki za przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno nie jadłam, a są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...