Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również szczególnego smaku i aromatu.
Składniki (10 niedużych kotletów):
500 g mielonej karkówki
1 mała cukinia (około 250 g)
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
3 łyżki wody
olej do smażenia
Wykonanie:
- Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek.
- Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa bez odciskania z soku.
- Cebulę ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do mięsa dodajemy również wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy nieduże kotlety.
- Kotlety smażymy na oleju, na średnim ogniu. Smażymy je z obu stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na polu o mocy 5.
Smacznego :)
Uwielbiam cukinię a jej dodatek do mielonych super pomysł :) mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja! :) Trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne mielone. Ale one muszą być soczyste - takie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukinię, a to świetny pomysł na urozmaicenie mielonych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe kotleciki :-) lubię dodawać cukinię do różnych dań. Pozdrawiam Aguś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Pozdrawiam również :)
UsuńŚwietny pomysł na pyszne kotlety. Nie ma to jak szukanie nowych smaków. Muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam kotlety mielone z cukinią i smakowały pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie eksperymentalne kotlety zwykłe są nudne
OdpowiedzUsuńKocham mielone
OdpowiedzUsuńZawsze uwielbiałyśmy kotlety mielone z kapustą ale taka wersja też musi być świetna :D
OdpowiedzUsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) Lubię kotlety z dodatkiem warzyw, więc na pewno kiedyś pomysł wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńCukinia jest świetna do kotletów i placków oraz innej smażeniny. Jk patrzę na zdjecie, to aż mi ślinka cieknie, do tego ziemniaczki sórówka z pora i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, nie jadłam z cukinią ale robiłam z marchewką i pietruszką. Taki dodatek warzyw do mięsa zawsze urozmaica smak kotletów :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Poza tym kotleciki są delikatniejsze :)
UsuńGenialne Agnieszka, cukinia się nadaje do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elu :)
UsuńGizzie Erskine - osoba prowadząca program "Jem i chudnę" taki patent wymyśliła specjalnie dla tych, którzy chcą schudnąć. Cukinia jest nisko kaloryczna i dzięki temu taki klopsik zmniejsza swoją liczbę kalorii. Oczywiście oprócz tego ma również walory smakowe.
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym. Poszukam w sieci informacji o Gizzie Erskine. Osobiście cukinię dodaję do bardzo wielu potraw, ponieważ uwielbiam jej smak :)
UsuńO zmniejszaniu kaloryczności nie myślałam, ale to miły bonus :)
Kusząca odmiana tych klasycznych :D
OdpowiedzUsuńSmacznie. Cukinia jest wdzięcznym warzywem, chętnie ją dodaje do różnych potraw :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! W szczególności że ja uwielbiam cukinię :P Z pewnością przepis wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
Usuń