Kotlety mielone z cukinią

Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii, których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :) 
Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również szczególnego smaku i aromatu.


Kotlety mielone z cukinią


Składniki (10 niedużych kotletów):

500 g mielonej karkówki
1 mała cukinia (około 250 g)
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
3 łyżki wody

olej do smażenia

Wykonanie:
  • Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek.
  • Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa bez odciskania z soku. 
  • Cebulę ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Do mięsa dodajemy również wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy nieduże kotlety. 
  • Kotlety smażymy na oleju,  na średnim ogniu. Smażymy je z obu stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na polu o mocy 5. 
Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię a jej dodatek do mielonych super pomysł :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja! :) Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne mielone. Ale one muszą być soczyste - takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię cukinię, a to świetny pomysł na urozmaicenie mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe kotleciki :-) lubię dodawać cukinię do różnych dań. Pozdrawiam Aguś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pyszne kotlety. Nie ma to jak szukanie nowych smaków. Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam kotlety mielone z cukinią i smakowały pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie eksperymentalne kotlety zwykłe są nudne

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze uwielbiałyśmy kotlety mielone z kapustą ale taka wersja też musi być świetna :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :) Lubię kotlety z dodatkiem warzyw, więc na pewno kiedyś pomysł wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinia jest świetna do kotletów i placków oraz innej smażeniny. Jk patrzę na zdjecie, to aż mi ślinka cieknie, do tego ziemniaczki sórówka z pora i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, nie jadłam z cukinią ale robiłam z marchewką i pietruszką. Taki dodatek warzyw do mięsa zawsze urozmaica smak kotletów :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne Agnieszka, cukinia się nadaje do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gizzie Erskine - osoba prowadząca program "Jem i chudnę" taki patent wymyśliła specjalnie dla tych, którzy chcą schudnąć. Cukinia jest nisko kaloryczna i dzięki temu taki klopsik zmniejsza swoją liczbę kalorii. Oczywiście oprócz tego ma również walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaciekawiłaś mnie tym. Poszukam w sieci informacji o Gizzie Erskine. Osobiście cukinię dodaję do bardzo wielu potraw, ponieważ uwielbiam jej smak :)
      O zmniejszaniu kaloryczności nie myślałam, ale to miły bonus :)

      Usuń
  15. Kusząca odmiana tych klasycznych :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Smacznie. Cukinia jest wdzięcznym warzywem, chętnie ją dodaje do różnych potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wyglądają! W szczególności że ja uwielbiam cukinię :P Z pewnością przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...