Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym, soczystym, wprost rozpływa się w ustach. Można z niej wyczarować wiele, w bardzo krótkim czasie. Bardzo ją lubię i zachęcam Was do wykorzystania tego mięsa w kuchni. Dzisiaj polędwiczka w sosie musztardowym. Sos bajeczny, zapach boski, mięsko miękkie jak chmurka. Jak nic, będzie jak w niebie  :)

Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym

Składniki:

1 mała polędwiczka
1 łyżeczka majeranku
pieprz kolorowy
sól
olej rzepakowy do smażenia mięsa

1 biała cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka masła

100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół)
2 duże łyżki śmietany 30%
pół małej łyżeczki mąki pszennej
2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej

Wykonanie:
  • Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy dłonią. 
  • Tak przygotowane mięso posypujemy majerankiem,  pieprzymy z obu stron i odkładamy na 10 minut.
  • Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni.
  • Polędwiczki będziemy obsmażać na patelni, na gorącym oleju. Nie wrzucamy jednak całego mięsa na raz, bo zamiast się podsmażać, zacznie puszczać sok. Najlepiej jest robić to w dwóch turach.
  • Polędwiczki kładziemy na gorącej patelni, podsmażamy 2 minuty, solimy i odwracamy na drugą stronę.
  • Drugą stronę lekko solimy i również podsmażamy 2 minuty.
  • Polędwiczki zdejmujemy z patelni na talerz i zaczynamy smażyć drugą partię. 
  • Po podsmażeniu, wszystkie kawałki mięsa trzymamy na talerzu.
  • Na olej z podsmażania mięsa, wrzucamy, pokrojone w kostkę, cebulę i czosnek. Lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
  • Do podsmażonej cebuli dodajemy masło.
  • Zimny bulion, śmietanę, mąkę i musztardę dokładnie razem mieszamy. Dość mocno doprawiamy pieprzem i wlewamy na patelnię, do cebuli.
  • Sos doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba solą.
  • Do sosu wkładamy polędwiczki i całość razem podgrzewamy około 1,5 - 2 minuty.
  • Tak krótkie przygotowanie polędwiczek sprawi, że będą delikatne i mięciutkie.
Smacznego :)

46 komentarzy:

  1. Ależ ona musi wybornie smakować, świetnie przygotowana

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna polędwiczka w smakowitym sosie. Duet idealny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię polędwiczki, więc przepis zabieram -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam -na taki własnie obiadek mam dziś ochotę ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm... Pycha! Ja ostatnio robiłam w miodzie, ale taka w sosie musztardowym też musi być boska 😍

    OdpowiedzUsuń
  7. A sosik idealny do poznańskiej pyzy <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię to delikatne mięso, zawsze dobrze smakuje. A w sosie musztardowym to już w ogóle musi być rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię polędwiczkę. Bo nie dość, że szybko się ją przygotowuje, to zawsze pysznie smakuje. A ten sos.... wspaniały do takiego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają rozkosznie :)
    Na pewno też tak smakują !!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszne połączenie Aguś, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, pyszny obiadek, polędwiczka jest taka delikatna:) Agnieszko mam jeszcze pytanie odnośnie do Twojego chlebka: chciałabym w następnym tygodniu upiec dwa bochenki, czy sądzisz że oprócz podwojenia ilości składników, powinnam tez podwoić ilość drożdży? Intuicja mi podpowiada, że ciasto wyrośnie, ale wolę spytać:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób wszystkie składniki dokładnie razy dwa. Drożdże również. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki, tak zrobię, pozdrawiam:)

      Usuń
  13. Aguś bardzo apetycznie wygląda :-) super obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Błyskawicznie i smacznie! - tak tylko w nasze Błyskawiczne Piątki :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Swietne danie, tak lubię musztardę, dlaczego nie wpadłam na to, żeby połączyć z sosem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale u mnie zobaczyłaś. No to masz inspirację kochana :)

      Usuń
  16. pyszne mięsko i bardzo fajny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie przepisy to ja uwielbiam! :) Aga, ale domowo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały obiadek, ale smacznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zrobić bez śmietany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu nie zabielać śmietaną :)
      Smak będzie trochę inny, ale powinien być OK. Może proszę dodać trochę mniej musztardy, bo śmietana ją łagodzi :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...