Bulion ze skrzydełek jest u mnie podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.
Składniki:
4 skrzydełka
1 marchewka
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
1 cebula
20 ziaren pieprzu czarnego
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
1 liść selera
sól do smaku
Wykonanie:
- Do zimnej wody (1,5 litra) wkładamy wszystkie składniki bulionu (poza solą) i całość doprowadzamy do zagotowania.
- Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 2 godziny. Pół godziny przed końcem bulion solimy do smaku.
- Odcedzamy.
- Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później.
- Smacznego :)
Pyszny bulionik - obowiązkowa pozycja w kuchni :)
OdpowiedzUsuńPyszny i najlepszy. bo domowy :)
OdpowiedzUsuńPyszny, domowy bulion <3
OdpowiedzUsuńW chłodne dni lubię popijać sobie taki czysty bulion, najczęściej gotuję na skrzydle z indyka, ale na skrzydełkach też bardzo pyszny :)jak coś zostanie to wykorzystuję do zupy pomidorowej albo mrożę na później :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy taki bulion do pomidorowej xD xD
OdpowiedzUsuńTaki bulionek z pewnością idealny na jesienno-zimowe przeziębienie :)
OdpowiedzUsuńTaki bulion można wykorzystać na różne sposoby :-)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny i też mrożę☺
OdpowiedzUsuńPyszna zupka na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńmasz duzy talent !
OdpowiedzUsuń