Bulion ze skrzydełek

Bulion ze skrzydełek jest u mnie podstawą zup i sosów. Zazwyczaj porcję zużywam zaraz po zrobieniu, a pozostałą część mrożę w plastikowych pojemniczkach i wykorzystuję w miarę potrzeb.

Bulion ze skrzydełek

Składniki:

4 skrzydełka
1 marchewka
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
1 cebula
20 ziaren pieprzu czarnego
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
1 liść selera
sól do smaku

Wykonanie:
  • Do zimnej wody (1,5 litra) wkładamy wszystkie składniki bulionu (poza solą) i całość doprowadzamy do zagotowania.
  • Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 2 godziny. Pół godziny przed końcem bulion solimy do smaku.
  • Odcedzamy.
  • Wykorzystujemy od razu lub mrozimy na później.
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Pyszny bulionik - obowiązkowa pozycja w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W chłodne dni lubię popijać sobie taki czysty bulion, najczęściej gotuję na skrzydle z indyka, ale na skrzydełkach też bardzo pyszny :)jak coś zostanie to wykorzystuję do zupy pomidorowej albo mrożę na później :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepszy taki bulion do pomidorowej xD xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki bulionek z pewnością idealny na jesienno-zimowe przeziębienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki bulion można wykorzystać na różne sposoby :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobny i też mrożę☺

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...