Składniki:
950 g ziemniaków
750 g małych cukinii
1 średnia cebula
130 g mąki pszennej
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 garść świeżego majeranku
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
-------------------------------
olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
- Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Po starciu leciutko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy cukinię odciskamy.
- Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
- Cebulę ścieramy na tarce.
- Odsączone ziemniaki oraz cebulę przekładamy do miski, do cukinii.
- Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania ładnego, brązowego koloru. Oleju na patelnię wlewamy tyle, aby utworzył warstwę o głębokości 1 mm.
- Po usmażeniu placki odsączamy na ręczniku papierowym.
- Smacznego :)
Z pewnością pyszne ;)
OdpowiedzUsuńjak ja placki z cukinii to moge jesc i jesc :D i dzis tez zjem, z tego przepsiu!:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńUwielbiam je,a tak dawno nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńU mnie placki z cukinii często goszczą na stole letnią porą.
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :) W sezonie letnim obowiązkowe do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńJak z cukinią to biorę w ciemno! Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńPyszne placki, w sezonie letnim nie można się bez nich obejść :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki, cudowne ci wyszły kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki! Szczególnie z dipem czosnkowym. Pyszności.
OdpowiedzUsuńja akurat robiłam z samej cukinii :)
OdpowiedzUsuńPięknie wysmażone, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńfajna propozycja
OdpowiedzUsuńSuper placki! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńPlacki z cukinii to świetny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńZ pewnością są przepyszne!
OdpowiedzUsuńojjj jak ja je uwielbiam, czasem to nawet i na śniadnaie sobie robie :D
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem wszystko fajnie napisane dziękuje za pomysły :)
OdpowiedzUsuńDzieki, super pomysl
OdpowiedzUsuń