Schab duszony w cebuli i marchewce

Kolejna propozycja na schab duszony z cebulą. Tym razem smaku nadaje marchewka, aromatyczny majeranek i lubczyk. 

Schab duszony w cebuli i marchewce



Składniki:

4 - 5 kotletów schabowych (około 500 g mięsa)
3 duże cebule
2 duże marchewki
4 duże ząbki czosnku
papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu
1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu)
1 płaska łyżeczka lubczyku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego 
3 łyżki keczupu łagodnego
sól
pieprz
kilka łyżek oliwy do podsmażenia kotletów

Wykonanie:
  • Całe danie wykonujemy na jednej głębokiej patelni- rondelku, do której mamy pokrywkę.
  • Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Każdego kotleta, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut.
  • Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w krótkie i cienkie słupki.
  • Po 30 minutach kotlety obsmażamy na kilku łyżkach gorącej oliwy. Mięso ma się ładnie podrumienić z obu stron. Podsmażone kotlety odkładamy na talerz.
  • Na oliwę z podsmażania kotletów wrzucamy cebulę i marchewkę. Lekko je solimy i podsmażamy, często mieszając. Można dodać troszkę oliwy, jeśli jest taka potrzeba. Cebula ma się zeszklić, a marchewka lekko zmięknąć i podrumienić.

  • Gdy cebula z marchewką są gotowe, odgarniamy je na bok i bezpośrednio na patelnię wrzucamy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 3 minuty. 
  • Dodajemy 1 szklankę wody, paprykę słodką, majeranek, lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie, keczup, pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy. 
  • Mięso wkładamy pod cebulę z marchewką, patelnię przykrywamy pokrywką.
  • Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około 40 minut.
  • Smacznego :)

49 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkretny obiad, coś dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie jeszcze do tego ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  4. A więc Agniś, ja pozdrawiam serdecznie, ta marchewka nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już na tyle sposobów próbuję Ciebie przekonać do marchewki, a Ty ciągle nie i nie. Ale będę próbować dalej :)

      Usuń
  5. Nie przepadam za tradycyjnym schabowym, zdecydowanie wole schab duszony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjnego z patelni u mnie nie zobaczysz. Kiedyś jadłam, ale mi się znudził. Ale takie są boskie :)

      Usuń
  6. U mnie też często gości schab:) pyszne danie kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i tak też pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu :)

      Usuń
  9. Oj z chęcią bym zjadła porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasycznie i smacznie :) Dobry i uniwersalny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowity ten schab, obiadek musiał być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ty to zawsze pyszne mięsko potrafisz zrobić w niebanalny sposób :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio próbowałam dusić schab z cebulą, dodawałam jeszcze paprykę konserwową. Pyszności! Z marchewką też na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno stwierdziłam, że duszony schab w każdym wydaniu jest pyszny :) Ale z papryką konserwową jeszcze nie robiłam :)

      Usuń
  15. Aż ślinka cieknie, gdy patrzę na te zdjęcia. Świetne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne połączenie. Ale narobiłaś mi smaku! Pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Idealny, soczysty, bo w warzywach. My akurat bardzo lubimy marchewkę i to w dużych ilościach.
    Dla nas schabik idealny.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  18. jak dla mnie to obiad idealny!

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się ta glazura/sos, który się wytworzył :) Pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. o bardzo ciekawy sposób na podanie schabu :)na pewno wypróbuję, już zapisałam w ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  21. Super przepis i sprawdzony. Na prawdę warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne danie ,często robię w niedzielę ,tak jak dzisiaj 😊👍

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...